Sudan'daki iç savaşta en az 20 bin insan öldü

Dünya Sağlık Örgütü, Sudan'da 2023 yılının Nisan ayında başlayan iç savaşta şimdiye kadar 20 bin insanın can verdiğini belirtti.

(Fotoğraf: Monzir Bashir)

Dünya Sağlık Örgütü, Pazar günü yaptığı açıklamada, Sudan'da 16 aydan uzun süredir devam eden savaşın 20 binden fazla insanın ölümüne yol açtığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, söz konusu açıklamayı Sudan'ın Kızıldeniz liman kenti Port Sudan'da düzenlediği basın toplantısında yaptı ve ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Tedros iki günlük Sudan ziyaretini tamamlarken yaptığı açıklamada "Sudan bir kriz fırtınası yaşıyor. Durumun boyutları şok edici olduğu gibi, çatışmayı azaltmak için atılan adımlar da yetersiz." ifadelerini kullandı.

Sudan geçtiğimiz yıl Nisan ayında paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri'nin darbe girişimi sonrasında iç savaş patlak vermişti.

Çatışmalarda başkent Hartum da dahil olmak üzere birçok şehir harabeye döndü, sivil altyapıyı ve sağlık sistemi zarar gördü.

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre çatışmaların başlamasından bu yana 13 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların 2.3 milyondan fazlası komşu ülkelere sığındı.

Sağlık sektörünün çökmesi ve gıda krizi sebebiyle de birçok insanın açlık ve salgın hastalıklardan can verdiği vurgulanıyor.

Sudan Sağlık Bakanlığı Cuma günü yaptığı son açıklamada, sellerin ardından patlak veren kolera salgınının son haftalarda en az 165 kişinin ölümüne ve yaklaşık 4 bin 200 kişinin de hastalanmasına neden olduğunu belirtti.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri