'Suriye Anayasa Komitesi' sürecinden sonuç çıkmadı

Suriye’deki iç savaşın siyasi çözümü adına atılan bir adım olan anayasa komisyonunun bu yıl sonundan önce kurulması planlanıyordu. Ancak Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan görüşmelerde bu konuda ilerleme sağlanamadı.

Rus, Türk ve İranlı yetkililerle birlikte Suriye hükümeti ve muhalif gruplar arasındaki Astana barış müzakerelerine dahil olan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Perşembe günü yaptığı açıklamada bunu ‘kaçırılmış bir fırsat’ olarak değerlendirdi.

Rusya’nın Soçi kentinde Ocak 2018’de yapılan görüşmelerde varılan karara göre BM temsilcisi De Mistura’ya, Suriyeli uzmanlar, sivil toplum temsilcileri, bağımsız vatandaşlar, kadınlar ve aşiret liderlerinden oluşan bir komite heyeti oluşturma görevi verilmişti. Yeni bir Suriye anayasasının yazılması için çalışması planlanan komitenin bu yıl sonu itibariyle kurulmuş olması hedefleniyordu.

Sonuç elde edilemedi

Soçi’de alınan karar Suriye’nin yakın müttefiği Rusya tarafından duyurulmasına rağmen, anayasal süreç üzerindeki denetim Esed rejimi, uluslararası toplum ve Suriye muhalefeti arasında önemli bir anlaşmazlık konusu oldu.

Konuya ilişkin olarak Stefan De Mistura’nın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Soçi’deki toplantıdan bu yana anayasa komitesi kurulma süreciyle ilgili on aydır devam eden kilitlenmenin üstesinden gelinemediği belirtildi.

Toplantının bu yıl Astana’da yapılan son toplantı olduğunun vurgulandığı açıklamada “Bu toplantı maalesef Suriyeliler için, Suriyeliler tarafından ve BM desteğiyle güvenilir, dengeli ve kapsayıcı bir anayasa komitesi kurulması açısından kaçırılan bir fırsattır” ifadesi kullanıldı.

Suriye iç savaşı

Sekiz yıldır devam eden Suriye’deki iç savaşta altı milyon insan ülkeyi terk ederek komşu ülkelere ve bazı Avrupa ülkelerine yerleşti. 400 bin kişi hayatını kaybetti.

Suriye ve Rusya yönetimleri savaştan kaçanların artık ülkeye dönebileceklerini ileri sürse de birçok Suriyeli yargılanacakları korkusuyla buna yanaşmıyor.

Suriye muhalefetini temsilen Astana’da bulunan Ahmed Tumah mültecilerin ülkede siyasi bir çözüme ulaşılmadan geri dönmemeleri gerektiğini belirtti ve “Rejimle olan problemimiz siyasi. Ve bu rejim siyasi bir adım atmak istemiyor, sadece askeri adımlar atıyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

BM: Suriye'de yeni anayasa hazırlayacak komisyon hazır değil
"Astana'nın fişini çekme vakti geldi"
BM'den Suriye Anayasa Komitesi için harekete geçme çağrısı

Haberler Haberleri