Suriye savaşı dokuzuncu yılını doldurdu.
Suriye'de devrimin başlangıç tarihi olarak kabul edilen 15 Mart 2011 tarihinin üzerinden geçen 9 yıl içerisinde yarım milyona yakın insan, Rusya ve İran destekli Esed rejimi tarafından öldürüldü. On binlerce sivil rejime ait hapishanelerde sistematik işkence ve tecavüze uğradı.
Milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kalırken, Esed rejimi de 9 yıl içerisinde ülke üzerindeki hakimiyetini kaybetti. Rejim, sıkı kontrolünde olan başkent Şam'da dahi halen muhaliflerin hücre yapılanmalarına ve saldırılarına engel olamıyor.
Suriye'nin başkenti Şam'da ve ülkenin güneyindeki Dera'da barışçıl eylemlerle başlayan devrim, Esed rejiminin gösterilere ağır silahlarla saldırması ve insan hakları ihlallerini artırmasıyla, kısa sürede ülke geneline yayıldı ve silahlı çatışmalara dönüştü.
15 Mart 2011'de başlayan savaşın beraberinde getirdiği etkiler bugün, yerel ve bölgesel düzlemi aşarak küresel boyutlara ulaştı. Ancak birçok ülkenin müdahil olduğu savaşın sonu henüz görünmüyor.
Sıcak çatışmalar sona erse dahi Suriye'de rejim karşıtı muhalefetin şiddetlenerek devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.