Türkiye, Rusya ve İran'ın Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlediği Suriye konulu 12. Garantörler Toplantısı sona erdi.
Görüşmelerden sonra basının sorularını yanıtlayan Rusya’nın Suriye temsilcisi Alexander Lavrentyev, ülkesiyle birlikte Türkiye ve İranlı diplomatların, BM temsilcisiyle bu konuyu Cenevre’de bir kez daha görüşeceklerini ifade etti ve anayasa komitesi kurulması konusunda artık “bitiş çizgisine” gelindiğini söyledi.
Alexander Lavrentyev, “(Komitenin kurulması konusunda) Takvim konusunda henüz görüş birliğine varılmadı. Bu, Ramazan ayının geldiği göz önüne alındığında, büyük bir ihtimalle Ramazan bayramından sonra olacak. Bu zamana kadar BM Suriye Temsilcisi Pedersen’in bu komitenin kuruluşunu açıklayacağını düşünüyorum.“ dedi.
Taraflar arasında anayasa komitesi oluşturmak, siyasi reform ve seçimlerin düzenlenmesi, 8 yıldır süren ve binlerce kişinin yaşamına mal olan iç savaşın sona erdirilmesi konusunda büyük önem taşıyor. Taraflar bu konuda, şu ana kadar bir anlaşma sağlayamadı.
Türkiye, Rusya ve İran'dan ABD'nin Golan kararına kınama
Bu arada Türkiye, Rusya ve İran, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen 12. garantörler toplantısında, ABD'nin işgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıma kararını kınadı.
Toplantı sonunda yayınlanan bildiride, tarafların Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine bağlılıkları vurgulanarak, bu ilkelere evrensel olarak saygı duyulması gerektiği, kim tarafından, ne tür eylemlerle olduğu fark etmeksizin bu ilkelerin baltalanmaması gerektiğinin altı çizildi.
Ortak bildiride, "Bu bağlamda (Garantör ülkeler) ABD yönetiminin işgal altında bulunan Golan Tepeleri'nde İsrail'in işgalini tanıyarak, uluslararası hukuku, özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 497 sayılı kararını vahim biçimde ihlal eden ve Ortadoğu'da barış ve güvenliği tehdit eden kararını şiddetle kınadı." ifadesi kullanıldı.
Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması
Türk Dışişleri Bakanlığı ise toplantıların ardından yaptığı yazılı açıklamada özetle şu görüşlere yer verdi: “Taraflar, İdlib'deki durumun istikrarlaştırılmasına ilişkin anlaşmaların uygulanması yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Bu doğrultuda, koordineli devriyeler de dahil olmak üzere atılan adımları memnuniyetle karşılamışlardır. Taraflar, terörizmle mücadelede iş birliğini sürdürme kararlılığını teyit etmiş, bölgedeki ateşkes ihlallerinin azaltılması amacıyla somut adımlar atılması hususunda mutabık kalmışlardır."