Salı günü Ürdün ordusu tarafından yapılan açıklamada, bir uyuşturucu kaçakçısı grubunun Suriye'den sınırı geçtiği sırada çıkan çatışmada bir askerin öldüğünü belirtti.
Ordu, üç kaçakçının büyük miktarda uyuşturucu hap kaçırmaya çalışırken vurularak öldürülmesinden sadece bir hafta sonra meydana gelen olayda, yoğun sis altında sızan kaçakçıların Suriye'ye geri kaçtığını ifade etti.
Açıklamada, "Sınır muhafızlarına ateş açan ve sınırı geçmek için kötü görüş ve yoğun sisten yararlanan onlarca kaçakçıyla bir çatışma yaşandı. Çatışmada kaçakçıların bir kısmı öldürüldü, geri kalanlar ise Suriye topraklarının derinliklerine kaçmak zorunda kaldı" denildi.
Ordu saldırının 370 km'lik Suriye sınırının neresinde gerçekleştiğini belirtmedi ancak Suriyeli kaynaklar olayın Ürdün'deki Mafrak kentinin kuzeydoğusundaki bir bölgede meydana geldiğini söyledi.
Ordu açıklamasında "Sınırlarımızı korumak ve ulusal güvenliğimize zarar verecek her türlü girişimi önlemek için güçlü bir şekilde hareket ediyoruz" denildi.
Batılı uyuşturucuyla mücadele yetkilileri, Suriye'nin milyarlarca dolarlık uyuşturucu ticaretinin bölgedeki en önemli merkezi haline geldiğini, Ürdün'ün de captagon olarak bilinen Suriye yapımı amfetaminin Körfez ülkelerine ana geçiş güzergahı konumunda olduğunu belirtiyor.
Ürdünlü yetkililer, kaçakçılıktaki artışın arkasında Lübnan'daki İran destekli Hizbullah grubu ve Suriye'nin güneyinin büyük bölümünü kontrol eden Şii milislerin olduğu ve kaçakçıların operasyonlarını destekledikleri yönündeki Batı kaynaklı iddialarını yineliyor. Hizbullah ise bu suçlamaları reddediyor.
BM uzmanları ve Washington'a göre yasadışı uyuşturucu ticareti, Suriye'de on yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların ortaya çıkardığı İran destekli milislerin ve hükümet yanlısı paramiliter güçlerin büyümesini finanse ediyor.
Suriye'deki çatışmaların başlamasından bu yana Washington'un sınır karakolları kurulması için yaklaşık 1 milyar dolar verdiği Ürdün'e, sınırdaki güvenliği arttırması için daha fazla ABD yardımı sözü verildi.
Ürdünlü üst düzey yetkililer endişelerini Suriyeli yetkililere ve Beşar Esed'in önemli bir müttefiki olan Rusya'ya ilettiklerini söylüyorlar.
Yerel ve Batılı istihbarat kaynaklarına göre, uyuşturucu savaşını durdurmak için verilen sözlerin tutulmamasından dolayı rahatsız olan Ürdün, meseleyi kendi eline aldı ve bu yıl Suriye toprakları içinde İran bağlantılı uyuşturucu imalathanelerine karşı birkaç saldırı düzenledi.
Yetkililer, insansız hava araçlarının da kullanıldığı kaçakçılık girişimlerinin önümüzdeki kış aylarında artmasını bekliyor.
Esed rejimi ise kaçakçılığı engellemek için elinden geleni yaptığını söylerken İran ile birlikte uyuşturucu kaçakçılığının bir parçası olduğu iddialarını reddediyor.
İran ise iddiaların Batı'nın ülkesine yönelik komplolarının bir parçası olduğunu ifade ediyor.
Kaynak: Mepa News