Suriyeli muhalif güçler, Beşar Esed'in kötü şöhretli hapishanelerini kapatmayı ve tutukluların öldürülmesi ya da işkence görmesine karışanları yakalamayı planladıklarını açıkladı.
Ebu Muhammed Cevlani olarak tanınan Ahmed el Şara, yaptığı son açıklamalardan birinde eski rejimin güvenlik güçlerinin feshedileceğini söyledi.
Esed rejiminin pazar günü devrilmesinin ardından insan hakları örgütleri tarafından “insan mezbahası” olarak nitelendirilen Seydnaya hapishanesinden binlerce mahkum serbest bırakıldı.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esed rejimi tarafından yönetilen cezaevlerinde yaklaşık 60.000 kişinin işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü kaydetti.
Ebu Muhammed Cevlani'nin lideri olduğu Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ), Esed ailesinin 54 yıllık iktidarını deviren yıldırım taarruzunda diğer Suriyeli muhalif gruplara öncülük etti.
Muhalifler başkent Şam'ı ele geçirmesinin ardından Beşar Esed Pazar günü erken saatlerde ailesiyle birlikte kendisine sığınma hakkı tanıyan Rusya'ya kaçtı.
Cevlani yaptığı ayrı bir açıklamada mahkumlara işkence yapılmasına ya da öldürülmelerine katılanların affedilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
Cevlani, “Onları Suriye'de bulacağız ve kaçtıkları ülkelerden onları teslim etmelerini istiyoruz ki adaleti sağlayabilelim” dedi.
Beşar Esed'in devrilmesinden bu yana Suriyeliler rejimin işkence merkezlerine çevirdiği hapishanelere akın ederek umutsuzca sevdiklerini arıyor. Türkiye merkezli Seydnaya Cezaevindeki Tutuklular ve Kayıplar Derneği, 2022 tarihli bir raporunda Seydnaya'nın 2011'de iç savaşın başlamasından sonra “fiilen bir ölüm kampına dönüştüğünü” belirtti.
Cevlani ayrıca eski Esed rejiminin güvenlik güçlerini feshedeceğini söyledi. İsrail'in ülkenin askeri altyapısına yönelik saldırıları nedeniyle Suriye'deki yeni yönetimin silahlı kuvvetleri ne zaman ve nasıl oluşturabileceği belli değil.
Ebu Muhammed Cevlani, yaptığı açıklamada, kimyasal silahların olduğu yapıları güvence altına almak için uluslararası kuruluşlarla birlikte çalıştıklarını söyledi.
Söz konusu haberinin sorulması üzerine Pentagon Basın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD'nin Cevlani'nin sözlerini “memnuniyetle karşıladığını” ancak bunların eylemlerle karşılanması gerektiğini söyledi.
Singh, “Bizim odak noktamız bu kimyasal silahların yanlış ellere geçmemesidir” diye ekledi.
İsrail, Beşar Esed rejiminin düştüğü günden bu yana Suriye'de yüzlerce hava saldırısı düzenledi.
İsrail, saldırılarla ilgili yaptığı açıklamalarda, silahların “aşırılık yanlılarının eline geçmesini engellemek için" harekete geçtiğini ileri sürüyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü 2013-2018 yılları arasında Suriye'de en az 85 kimyasal silah saldırısını belgelemiş ve bunların çoğundan Beşar Esed rejimi ve destekçilerini sorumlu tutmuştur.
Esed rejiminin 2013 yılında Şam kırsalında düzenlediği kimyasal silah saldırısında 1.400'den fazla sivil hayatını kaybetmişti.
Kaynak: Mepa News, BBC