Avrupa Birliği (AB), ABD ve İngiltere tarafından önerilen karara başta Rusya ve Çin olmak üzere 6 ülke karşı çıkarken 15 ülke ise çekimser oy kullandı.
Birlemiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Suriye'de insanların uğradığı zulümle ilgili birçok kararı kabul etti. Ancak yeni karar, özellikle kaybolan insanların akıbetine ilişkin olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.
İngiltere’nin BM’deki temsilcisi olan Simon Manley, karar metninin sunulduğu sırada yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Suriye’de on binlerce insanın rejim nedeniyle kaybolması haksız bir durumdur. Rejim, kayıp insanlar hakkında kişilerin ailelerine ve sevdiklerine bilgi verebilecek bürokratik imkanlara sahipken bu imkanları kullanmamayı tercih ediyor. Bu, hakkında müzakere edilmesi mümkün olmayan bir acımasızlıktır.”
Kararda başta Şam rejimi olmak üzere çatışan tüm tarafların sürekli olarak gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine kınamada bulunuldu.
Kararda ayrıca BM’nin Suriye’deki rejim güçlerinin kasten korku yaymak, muhalif güçleri susturmak ve cezalandırmak için on yıllar boyunca insanların zorla kaybolmasına yol açtığı, Suriyeli yetkililer tarafından gözaltına alınan on binlerce erkeğin, kadının ve çocuğun mağdur olduğu hakkındaki raporlarına dikkat çekildi.
Keyfi bir şekilde yapılan tutuklamalar nedeniyle gerçekte neden kaybolduğu bilinmeyen on binlerce kişinin akıbeti için duyulan üzüntünün dile getirildiği kararda, Suriye’de barışın sağlanması için yürütülen müzakerelerde ülkede işlenen suçların sorumluluğunun alınması gerektiği vurgulandı.
Kaynak: K24