Suriye'deki Anayasa Komitesi'ne dair neler biliniyor?

Suriye'deki Anayasa Komitesi'ne dair neler biliniyor?
Suriye'de geçiş döneminin anayasasını hazırlayacak olan komite açıklandı.

Suriye Devlet Başkanlığı tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, ülkenin geçiş süreci için anayasal bir bildirge hazırlamak üzere yedi üyeli bir komite kurulduğu duyuruldu.

Yapılan açıklamada, Suriye'de "geçiş dönemini düzenleyecek anayasal bildirgeyi hazırlamakla görevli, uzmanlardan oluşan bir komite kurulduğu" ifade edildi. "Komitenin önerilerini devlet başkanına sunacağı" da eklenirken herhangi bir zaman dilimi belirtilmedi.

Açıklamada duyurunun "Suriye halkının hukukun üstünlüğüne dayalı bir devlet inşa etme arzusuna ve Suriye Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçlarına dayanarak" ve "geçiş sürecini düzenleyen yasal çerçevenin hazırlanması amacıyla" yapıldığı vurgulandı.

Komitedeki isimler şu şekilde:

- Dr. Abdülhamid el Avak: Anayasa hukuku alanında doktora sahibi olan Avak, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

- Dr. Yasir el Huveyş: Hukuk doktoru olan Huveyş, Şam Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanı.

- Dr. Behiye Mardini: Komitenin iki kadın üyesinden biri olan Mardini İngiltere'de yaşıyor. Hukuk doktorasına sahip olan Mardini gazetecilik çalışmaları da yürütüyor. Mardini Suriye Ulusal Koalisyonu üyelerinden biriydi.

- Dr. İsmail el Halfan: Hukuk doktoru olan Halfan bu yıl Halep Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığına atandı.

- Dr. Reyan Kahilan: Komitenin ikinci kadın üyesi olan Kahilan da bir hukuk doktoru ve Şam Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden biri.

- Dr. Muhammed Rıza Celhi: Uluslararası hukuk alanında doktora yapmış olan Celhi, İdlib Üniversitesi'nin eski Genel Sekreteri ve halen Şam Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı olarak görev yapıyor.

- Dr. Ahmed Karbi: Halep Üniversitesi'nden bir hukuk doktoru olan Karbi, Halep Özgür Üniversitesi'nde öğretim üyesi.

Komite ne yapacak?

El Cezire'nin aktardığı bilgilere göre, Anayasa Komitesi 48 maddelik bir anayasa bildirisi yayınlayacak.

Bildiri, Suriye Devlet Başkanı'nın Müslüman olması şartını içerecek. Bildirinin yayınlanmasından sonraki 60 gün içinde devlet başkanı Halk Meclisi'ni atayacak.

Meclisin 100 üyesi olacak ve bu mecliste "adil temsil ve liyakat" aranacak. Devlet başkanı, meclis üyelerini iki yıllık bir dönem için kararname ile atayacak.

Gelecekte çıkarılacak bir yasa kapsamında ulusal ilkelere dayalı siyasi partilere izin verilecek.

Ayrıca devlet başkanı, ordunun ve silahlı kuvvetlerin başkomutanı olacak.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri