Şam'da bulunan muhalif grup Feylakurrahman tarafından paylaşılan videoda, -yüzyıllar önce bir savaş meydanın görülse dikkat çekmeyecek- çok sıradışı bir silah göze çarpıyor.
Oldukça eski zamanların dizaynına sahip olan silah, biraz fizik bilgisi ile grubun ateş gücünü arttırmak amacıyla üretilmiş.
Üretilen top, grubun kendi üretimi olan üçüncü silah. Diğer iki silahın video görüntüleri ise Eylül 2015 ve Şubat 2016'da paylaşılmıştı.
Şubat 2016'da paylaşılan ev yapımı silah:
Grubun ilk yayınladığı videoda topun, patlayıcı bir mermi attığı görülüyordu. Grubun yayınladığı son videoda ise, patlayıcı-şarapnel etkili bir merminin atılmadığı anlaşılıyor. Yani bir "gülle" atışı gerçekleştiriliyor. Bu 'modası geçmiş' silahın attığı gülle, beton bir binaya çarparak bir enkaz bulutu oluşturuyor.
Ağır silahın ilk örneklerinden
Gülle atan toplar ağır silahların ilk örneklerinden birini oluşturuyor. Avrupa'da ilk top muhtemelen Fas ve Hristiyan İspanya'sında görüldü. İngiliz topu, ilk defa Yüz Yıl Savaşlarında kullanıldı. Savaş alanlarında kullanılmaya başlayan bu toplar 1337’den sonra açık arazide kesin bir etki yaratmasalar da kuşatmalarda şehir surları, bu topların attığı ağır ve büyük taş gülleler karşısında zarar görecek duruma gelmiştir.
Suriyeli muhaliflerin "gülle" atışı:
Şam'ın en güçlü muhalif gruplarından
Institute for the Study of War'ın Mart 2016'da yayımladığı verilere göre; Şam'ın en eski ayakta kalmış muhalif gruplarından Feylakurrahman, yaklaşık 12800 savaşçıya sahip.
Grup, 2016 yılının başlarında Doğu Guta'da Ecnaduşşam ile birleşerek daha güçlü bir hale geldi.
Grubun en az bir adet ABD yapımı TOW silahı elde ettiği ve bu yardımın kadrosunu Batılı ve Arap yetkililerin oluşturduğu Ürdün merkezli MOC (Askeri Operasyonlar Komutası) tarafından yapıldığı düşünülüyor. Fakat bu bilgi doğrulanmış değil.
Ürdün artık Rusya ile koordineli hareket ediyor
Suriye'nin güneyindeki muhalif gruplar bölünmüş bir yapı arz ediyor. The Atlantic Council yazarı Yusuf Sadaki, Rusya'nın savaştaki rolünün gittikçe artmasıyla, onunla koordineli hareket eden Ürdün'ün Suriye'deki ortaklarına kırmızı çizgiler koymak için harekete geçtiğini yazdı. Dolayısıyla Ürdün üzerinden muhalif gruplara ulaştırılan yardımlarda kesinti yaşandı.
Sadaki, "Geçen sene boyunca, Feylakurrahman saece Şam'ın yakınlarındaki cephelerini sağlamlaştırmak için çalıştı. Kontrolündeki bölgelere ve o bölgelerdeki hareketlenmelere yoğunlaştı." diyor. Bu yeni stratejinin bir parçasını da "gülleler" oluşturuyor.
Kaynak: Mepa News