Suudi Arabistan, koronavirüs pandemisi ve düşen petrol fiyatlarının etkileri ile mücadele etmek için, katma değer vergisinin (KDV) üçe katlanmasını ve kamu çalışanlarına sağlanan bazı devlet yardımlarının azaltılmasını içeren kemer sıkma tedbirleri açıkladı.
Gelirleri artırmak ve harcamaları rasyonalize etmek için atılan bu adımların parasal tutarı, Suudi Basın Ajansı'ndan bir yetkiliye göre, 100 milyar riyal (26.6 milyar dolar) civarında. Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan, Pazartesi günü telefon yoluyla verdiği mülakatta, 2020 yılı için toplam harcamaların planlanana yakın kalacağını, zira tasarruf edilen paranın sağlık bakım hizmetleri ve işletmelere yardıma tahsis edileceğini söyledi.
BloombergHT'nin aktardığına göre, Al-Jadaan, "Bunlar öncelikler: İnsanların sağlık hizmetleri ve insanların geçimi," dedi ve "Mali gücümüzü sürdürmeyi sağlama almak istiyoruz. Böylelikle ekonominin kısıtlamalardan çıkması ile birlikte, ekonomiyi destekleyebileceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Koronavirüsün yayılmasını önlemek için halihazırda sıkı bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulayan Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olması ile birlikte, küresel petrol piyasalarındaki erimeden dolayı ikinci bir krizle karşı karşıya. Bu kargaşa, büyük kısmı petrolden gelen kamu gelirlerinin azalmasına yol açtı ve 2014'teki önceki petrol satış dalgasından sonra Krallık'ın kırılgan ekonomisini tekrar yoldan çıkarmaya yöneltti. Brent petrolünün varil fiyatı Mart ayında yüzde 50'den fazla düştü ve ülke merkez bankasının net yabancı varlıklarındaki aylık rekor 27 milyar dolarlık düşüşe katkıda bulundu.