Suudi Arabistan Tebliğ Cemaati'ne neden savaş açtı?

Suudi Arabistan'da Tebliğ Cemaati'nin cuma hutbelerinde eleştirilmesi talimatı verildi, Tebliğ Cemaati yasaklandı ve terörizmle suçlandı. Suudilerin Tebliğ Cemaati'ne savaş açmasının sebebi ne?

Uluslararası bir hareket olan Tebliğ Cemaati Suudi Arabistan'da "teröre aracılık etmekle" suçlandıktan sonra yasaklanmıştı.

Suudi Arabistan'da Din İşleri Bakanlığı geçtiğimiz Cuma namazı için, hutbelerde Tebliğ Cemaati'nin yerilmesi talimatını vermişti.

"Merkezden siyasi hutbe"

Suudi Arabistan'da hutbeler merkezden belirlenmeyip her Cuma imamlarca hazırlanıyorken, son dönemde Din İşleri Bakanlığı'nın merkezden siyasi hutbe emirlerinde bulunması dikkat çekiyor.

Daha önce de Suudi rejimi tarafından tehdit olarak kabul edilen Suriyeli Muhammed bin Surur Zeynelabidin'e nispetle isimlendirilen 'Sururi Ekolü'nün Cuma hutbelerinde yerilmesi talimatı verilmişti.

Suudi Arabistan'da merkezi hutbe uygulaması henüz resmi olmadığından, Tebliğ Cemaati karşıtı hutbe tavsiye niteliğinde kaldı fakat yönetime bağlılık duyan pek çok imam tarafından okundu.

"Merkezden gelen hutbeleri okumayan imam azledilebilir"

Bu hutbeyi okumayan imamlara yönelik bir yaptırım uygulanmasa da hutbe talimatlarının sürmesi ve bu imamlarıntalimatlara uymaması durumunda görevlerinden azledilmelerinin gerçekleşebileceği tahmin ediliyor.

Hutbede Tebliğ Cemaati'nin yanlış inanış ve uygulamalara sahip olduğu iddiasının ötesinde yapının "terörizme de aracılık ettiği" suçlamasının yer alması dikkat çekti.

Tebliğ Cemaati siyasete karışmayan bir grup olarak bilindiğinden bu suçlama oldukça şaşırtıcı bulundu.

Din İşleri Bakanlığı'nın bu hutbesi Tebliğ Cemaati'nin Suudi Arabistan'da yasaklanacağının sinyali olarak görülmüştü. Beklenen gerçekleşti ve yapının faaliyetleri Suudi Arabistan'da resmen yasaklandı.

İleride Tebliğ Cemaati mensuplarının da 'Müslüman Kardeşler' örneğinde olduğu gibi Suudi Arabistan'da "terörist" ilan edileceği tahmin ediliyor.

Cuma hutbesindeki "teröre aracılık" suçlaması da bunun bir sinyali olarak görülüyor.

Tebliğ Cemaati nedir?

1926'da İlyas Kandehlevi tarafından Hindistan'da kurulan ve dünyaya yayılan Tebliğ Cemaati, siyasete karışmaksızın İslam'ın emirlerini ve yasaklarına uymaya ve bu anlayışı davet metodu üzerinden yaymaya çalışan bir grup olarak biliniyor.

Tebliğ Cemaati dini anlayış olarak en çok Diyobendi ekolüne yakın bulunsa da hareket tarzını kendisi belirliyor. 

Siyasi bir yönü olduğu için hacmine oranla ön plana çıkmasa da Tebliğ Cemaati'nin uluslararası çapta en yaygın ve nüfusça en fazla olan İslami hareket olduğu belirtiliyor. 

Siyasi bir yönü olmamasına rağmen Tebliğ Cemaati 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından da "teröre aracılık" ile suçlanmıştı. Suudi Arabistan'ın da 20 yıl sonra aynı suçlamayı tekrarlaması dikkat çekti.

Uzmanlar Suudi Arabistan'ın Tebliğ Cemaati'nden rahatsızlığının bu kurumun yaygınlıkla İslam'ın emir ve yasaklarını işlemesi olduğunu belirtiyor.

2016'dan bu yana yönetimin eliyle Suudi Arabistan'da yaşanan büyük değişimde İslam'a göre yasak olan pek çok uygulama geçmişin aksine serbest bırakılıyor, hatta teşvik ediliyor. 

Bu sebeplerle Tebliğ Cemaati'nin Suudi Arabistan'da, doğrudan siyasi dinamiklerden ayrı bir şekilde devam eden, İslam'ın emirlerini ve yasaklarını davet metoduyla yayma faaliyetlerinin Suudi rejiminin İslami uygulamaları azaltma politikasını halk seviyesinde engellediği için yasaklandığı tahmin ediliyor.

"Teröre aracılık" suçlamasının ise Tebliğ Cemaati'nin faaliyetleri sonucunda daha dindar hale gelen bireylerin, Suudi rejiminin son dönemde benimsediği İslami uygulamaları azaltma politikasına tepki duymaya başlayıp, ideolojik seviyede kalsa dahi muhalif olmalarından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Siyasete karışmamayı prensip edindiğini belirten Tebliğ Cemaati'nden ise Suudi Arabistan'ın bu uygulama, yasaklama ve suçlamalarına bir tepki gelmemesi eleştiriliyor.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Analiz Haberleri