Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlar ve gazeteciler, geçmişte yönetime karşı muhalif tutumlarıyla tanınan iki ilim adamı Selman el Avde ve Avad el Karni'nin tutuklandığını bildirdi. Uzun süredir Krallığa yönelik eleştirilerinin yoğunluğunu oldukça azaltan iki ilim adamı ülkedeki İslamcı muhalefetin öne çıkan isimlerindendi.
Tutuklama haberi, Kral Selman'ın Veliaht Prens Muhammed bin Selman lehine görevden ayrılacağı iddialarıyla aynı döneme denk geldi.
Ayrıca Kral Fahd'ın oğlu, Prens Abdulaziz bin Fahd el Suud'un da tutuklananlar arasında olduğu bildiriliyor.
'Tweet nedeniyle tutuklandı'
Çeşitli kaynaklardan gelen bilgilere göre, Suudi Arabistan'da son 24 saat içinde toplamda 20'den fazla kişi tutuklandı.
Tutuklananlar arasında en dikkat çeken isimlerden biri olan Selman el Avde, Körfez Savaşının ardından Suudi Arabistan yönetimine yönelik eleştirileri nedeniyle 1994-1999 yılları arasında hapsedilmişti.
Suudi insan hakları örgütü AQIST'in bildirdiğine göre, el Avde Twitter'da yayınladığı, Suudi Arabistan ve Katar arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşmesini destekleyen bir mesaj nedeniyle tutuklandı. Twitter'da 14 milyon takipçisi olan ünlü ilim adamının "Körfez'deki krizin son bulması" yönündeki tweet'i yüzünden tutuklandığı öne sürüldü.
Selman el Avde, Suudi Arabistan ve Katar arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesini talep eden twet'inin ardından Cumartesi gecesi evine gelen üç güvenlik görevlisi tarafından tutuklandı. Avde takipçileriyle paylaştığı twette, Katar emiri ve Suudi Veliaht Prensi arasında yapılan bir telefon görüşmesine işaret ederek "Allah, haklarının iyiliği için onların kalplerini birbirine yaklaştırsın" ifadelerini kullandı.
Huffington Post Arabi ve Reuters, Twitter'da 2.2 milyon takipçisi bulunan diğer ilim adamı el Karni'nin de tutuklananlar arasında olduğunu bildirdi.
'İslamcılara darbe'
Suudi kraliyet ailesi, ülkedeki İslamcı muhalefeti kendi yönetimine karşı yöneltilen en büyük iç tehdit olarak görüyor.
Çeşitli İslamcı gruplara karşı baskı ve sindirme kampanyasını sürdüren Suudi yönetim, yaklaşık on yıl önce El Kaide'nin 'resmi görevlileri ve yabancıları' hedef alan şiddet kampanyasının hedefi olmuştu.
90'lı yıllarda ortaya çıkan, İhvanı Müslimin'den esinlenen İslamcı muhalif oluşum, Sahve (İslami Uyanış) Hareketi ise ülkede siyasi reformlar yapılması talebinde bulunmuştu. Yeniden tutuklandığı bildirilen Selman el Avde, Sahve hareketinin en önemli destekçilerinden biri olarak 1994-1999 yılları arasında Suudi yönetim tarafından hapsedildi.
Kral Selman'ın Veliaht Prens Muhammed bin Selman lehine yönetimden çekileceği yönündeki iddialarla aynı döneme rastlayan tutuklanma haberi "İslamcılara gözdağı" şeklinde yorumlandı. Tutuklama kararının arkasındaki nedenler hakkında konuşan bir Suudi güvenlik analisti, kararın amacının "Müslüman Kardeşler'e darbe vurmak veya krallıkta gözü olan diğerlerini korkutmak" olduğunu söyledi.
Çeşitli görüşleriyle gündeme geldi
Suudi ilim adamının çeşitli konulardaki görüşleri ülke gündeminde sık sık yer buldu. Avde'nin en dikkat çeken açıklamalarından biri homoseksüelliğin cezalandırılmaması gerektiği yönündeki ifadeleri oldu. İsveç'teki Suriyeli mültecileri ziyaret eden Avde, "Homoseksüellik tüm ilahi kitaplarda bir günah olarak kabul edilmesine karşın bu dünya herhangi bir ceza gerektirmiyor" dedi. Homoseksüelliğin ölüm cezasıyla cezalandırıldığı ülkede Avde'nin görüşleri uzun süre tartışıldı.
2016 yılında bir İsveç gazetesine röportaj veren Avde homoseksüellik hakkındaki görüşlerini savunmaya devam ederek "İslam'ın temel esaslarından birisi de kişinin istediği gibi özgürce davranmasıdır" dedi.
El Kaide eleştirisi
90'lı yılların başında 'muhafazakar' görüşleriyle bilinen ve El Kaide lideri Usame bin Ladin tarafından da dini alandaki otoritesi kabul edilen Selman el Avde, sonradan örgütün eylemlerine açıktan sert eleştiriler yöneltti.
Selman el Avde, 11 Eylül saldırılarının altıncı yıldönümünde yayınladığı mesajda, El Kaide lideri Usame bin Ladin'e "Kardeşim" diye seslenmiş ancak örgütün mücadele metoduna yönelik sert eleştiriler yöneltmişti.
Avde'nin, aradan geçen zaman içerisinde kadın haklarıyla ilgili görüşleri de dahil olmak üzere birçok konuda fikir değiştirdiği belirtiliyor. Şiddet ile arasına mesafe koyan Suudi ilim adamı Twitter hesabından paylaştığı mesajlarında ağırlıklı olarak sevgi ve merhamet konularını ele alıyor.
Kaynak: Mepa News