Suudi Arabistan, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı krizinde Mısır'ın tarafında yer alacağını açıkladı.
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kahire ziyaretinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ile yaptığı görüşmede Rönesans Barajı meselesine dair açıklamalarda bulundu.
Veliaht Prens açıklamasında, Suudi Arabistan'ın, Rönesans Barajı konusunda Mısır'ın su güvenliğinin Arap su güvenliğinin bir parçası olarak addettiğini vurguladı ve Etiyopya'yı, barajın işletilmesi ve doldurulması konusunda tek taraflı kararlar almamaya çağırdı.
Riyad'dan BMGK kararına riayet edilmesi gerektiği açıklaması
Riyad yönetimi ayrıca, baraj meselesinde yasalara uygun olarak bir anlaşmaya varılması konusunda BMGK'nın, Etiyopya'nın Mısır ve Sudan ile hüsnüniyet içerisinde müzakere yöntemine başvurmasına dair açıklamasının önemine dikkat çekti.
Öte yandan Suudi Arabistan açıklamasında, baraj çevresindeki ülkelere zarar verme ihtimali bulunması sebebiyle önlemler alınması ve Mısır, Etiyopya, Sudan halkları arasındaki iş birliğini geliştirmeye yardımcı olması açısından müzakerelerin gerekli olduğundan bahsedildi.
Suudi Arabistan'ın baraj konusunda Mısır tarafında yer alması, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın Mısır'da yatırımlar yapma ve varlıklar satın alması rekabeti ortasında geldi. Kahire yönetimi ise, BAE'nin baraj meselesinde tarafsız bir duruş sergilediğini savunarak, bu konuda Suudi desteğinden istifade etmeye çalışıyor.
Al Monitor'ın bölge uzmanlarına dayandırdığı haberde, Mısır'ın, BAE'nin baraj krizini çözme noktasında tesirli bir role sahip olmaya teşvik etmek için ülkede yatırım yapmak istemesi meselesini ve Riyad'ın Kahire'ye yönelik desteğini kullanabileceği belirtildi.
Mısır ve Etiyopya arasında Rönesans barajı gerilimi
Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Büyük Rönesans Barajı'nı Ağustos ayı itibaren doldurma kararı, geçtiğimiz günlerde Mısır ile Etiyopya arasında gerilimlerin artmasına neden olmuştu.
Mısırlı yetkililer, Etiyopya'nın barajı üçüncü kez doldurma kararının, geçmiş yıllarda sağlanan anlaşmanın bir ihlali olduğunu savunmuştu.
Mısırlı bir devlet yetkilisi "Mısır ve Sudan ile barajın doldurulması ve işletilmesine dair bir anlaşma maddesi olmaksızın Etiyopya'nın barajı üçüncü kez doldurma kararı, 2015 yılında imzalanan İlkeler Bildirgesi anlaşmasına yönelik yükümlülüklerinin bir ihlalidir." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Rönesans Barajı krizi
Baraj, inşaatının başladığı 2011 yılından bu yana Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında gerilim kaynağı oldu.
Mısır, projenin Nil sularındaki payını azaltabileceğinden çekiniyor. Mısır daha önce, Etiyopya'nın Mavi Nil üzerindeki tartışmalı Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nı işletmeyi tek taraflı olarak sürdürme girişimini kınamıştı.
Etiyopya ise barajın ülkenin kalkınmasında kilit rol oynayacağı konusunda ısrarcı bir tavır sergiliyor. Başbakan Abiy, ülkesinin bu hamlesinin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini savunuyor. Abiy açılış töreninde "Barajın bize, Mısır'a, Sudan'a ve diğer kıyıdaş ülkelere fayda sağlayacağı şekilde hepimizi iş birliği yapmaya çağırıyorum" demişti.
Kaynak: Mepa News, BBC Türkçe