Birleşmiş Milletler'e göre, Yemen'deki İran destekli Husilerin saldırılarının ardından Süveyş Kanalı'ndan geçen ticari trafik hacmi son iki ayda yüzde 40'tan fazla düşerek küresel ticaret için endişeleri artırdı.
İran destekli Husiler, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla bölgedeki İsrail bağlantılı ticari ve askeri gemileri hedef aldıklarını ve bazı kargo şirketlerini saldırılardan kaçınmak için daha uzun ve daha pahalı rotaları kullanmaya ittiklerini söylüyor.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Başkanı Jan Hoffman Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, "Kızıldeniz gemiciliğine yönelik saldırıların küresel ticarete gerginlik katmasından, jeopolitik ve iklim değişikliği nedeniyle (mevcut) ticari aksaklıkları şiddetlendirmesinden büyük endişe duyuyoruz" dedi.
UNCTAD'a göre, Kızıldeniz'den yön değiştiren gemiler -bunun yerine Güney Afrika'nın Ümit Burnu'nu dolaşarak- son iki ayda Süveyş Kanalı'ndan geçişlerde yüzde 42'lik bir düşüşe neden oldu.
Mısır'daki Süveyş Kanalı, Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlıyor.
Hoffman, uluslararası mal ticareti hacminin yüzde 80'inden fazlasının deniz yoluyla yapıldığını söyledi:
"Deniz taşımacılığı gerçekten de küresel ticaretin can damarıdır"
UNCTAD'a göre, dünya konteyner ticaretinin yüzde 20'sinden fazlası Süveyş Kanalı'ndan geçerken, Süveyş'ten geçen haftalık konteyner gemisi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 67 oranında azaldı.
Hoffman, "Süveyş Kanalı'ndan yön değiştirenlerin özellikle büyük konteyner gemileri olduğu düşünüldüğünde, konteyner taşıma kapasitesindeki düşüş daha da büyük" dedi.
Tanker trafiği yüzde 18 düştü, tahıl ve kömür taşıyan dökme yük gemilerinin geçişi yüzde altı azaldı ve gaz taşımacılığı durma noktasında.
Genel olarak, dünya ticaretinin yüzde 12 ila 15'i -yılda 20.000 gemi- Avrupa ve Asya arasında bir bağlantı sağlayan Kızıldeniz'den geçmektedir.
Rusya'nın iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Karadeniz'den geçişin ciddi şekilde kısıtlanması ve küresel gıda fiyatlarının yükselmesi, diğer küresel deniz ticaret yollarının da kesintiye uğramasıyla durumu daha da vahim hale getiriyor.
Orta Amerika'da yaşanan kuraklık da Panama Kanalı'ndaki su seviyesinin düşmesine yol açarak bu önemli rotadan geçebilecek trafik hacmini önemli ölçüde azalttı.
UNCTAD, "Büyük ticaret yollarındaki uzun süreli aksamalar küresel tedarik zincirlerini bozarak mal teslimatlarının gecikmesine, maliyetlerin artmasına ve potansiyel enflasyona yol açacaktır" uyarısında bulundu.
Kaynak: Mepa News, AFP