Taliban ile ABD, 16 ay süren müzakerelerin ardından 29 Şubat tarihinde Afganistan'a barış getirme anlaşmasını imzaladı.
Anlaşmanın imzalanmasıyla Afganistan'da 40 yıldan uzun süredir aralıksız devam eden savaş döneminin sona ermesi yönünde büyük bir beklenti oluştu.
1978 yılında Sevr Devrimi ve ardından gelen Sovyetler Birliği işgaliyle savaş ortamının başladığı ülke, bu yıldan itibaren farklı süreçlerde farklı güçler arasındaki çatışmalara sahne oldu.
Afganistan 1978 yılından itibaren 1978-1989, 1989-1992, 1992-1996,1996-2001 yılları arasında ve 2001'den günümüze 5 ayrı savaş dönemi yaşadı ve çatışmalar aralıksız devam etti.
Son anlaşma, Afgan halkında 42 senedir ilk defa savaşın tamamen bitmesine yönelik bir umuda sebep oldu.
Halkın tepkisi ne oldu?
Bölgeden aktarılan birçok videoda, Taliban ve Kabil hükümeti kontrolündeki bölgelerde yaşayan yerel halkın ABD ile Taliban arasında varılan anlaşmadan duyduğu memnuniyet göze çarptı.
Kabil hükümeti ve Taliban kontrolündeki bölgelerde yaşayan halk sokaklarda anlaşmayı kutlarken, bazı bölgelerle havai fişekler atılıp, Taliban'a destekleyrn sloganlar dillendirildi.
Afganistan'ın Kandahar, Lagman, Gazni, Hilmend, Vardak, Gor, Paktiya gibi birçok ilinde kutlamalar yapıldı.
Taliban destekçileri
Ülke genelinde yaklaşık yüzde 70'lik bir bölümün Taliban tarafından yönetildiği biliniyor.
Taliban tarafından yönetilen bölgelerde halk ve Taliban mensupları da anlaşmayı coşkuyla karşılarken, bölgede "Anlaşmanın işgalden kurtuluş anlamına geldiği" kanaati hakimdi.
Afganistan'ın başkenti Kabil'de yer alan Pul-i Çarhi Hapishanesi'nde tutulan Taliban mensupları da anlaşma nedeniyle kutlama yaptı.
Anlaşma kapsamında 5 bin Taliban mensubunun serbest bırakılacağı kararlaştırılmıştı.
Kabil hükümeti
Kabil hükümetini oluşturan taraflar ise barış anlaşmasından pek memnun değil.
ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere dahil edilmeyen ve Taliban'ın "kukla" olarak nitelendirip görüşmeyi reddettiği hükümet, genel itibariyle anlaşmadan rahatsız oldu.
Anlaşma öncesinde de kendi içerisinde bir seçim krizi yaşayan Kabil hükümetinin lideri Eşref Gani, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Taliban mahkumlarının Afgan diyaloğu başlamadan önce serbest bırakılmasının yanlış olduğunu ve koşulsuz serbest bırakılmaları konusunda ABD ile hemfikir olmadıklarını dile getirdi.
Hükümetin ikinci ismi ve Gani'nin rakibi Abdullah Abdullah ise anlaşmayı tarihi bir olay olarak niteledi.
Abdullah, Taliban ile görüşmelerin ardından kapsayıcı bir yönetim kurulmasını umduğunu söyledi.
Genel itibariyle Kabil hükümeti tarafının, ABD'nin çekilmesi sonrası Afganistan'daki geleceklerine dair endişeler taşıdığı göze çarpıyor.
Kaynak: Mepa News