Taliban hareketinin 3 kişilik bir heyeti, Kabil hükümeti ile esir takasını görüşmek üzere başkent Kabil'e gitti.
Euronews'in aktardığı habere göre, Taliban heyetiyle Afgan yetkilileri arasında ilk teknik görüşme gerçekleşti.
Toplantıda esir takasının gerçekleşmesi konusunun ele alındığı ifade edilen açıklamada, görüşmenin olumlu geçtiği ve yarın da devam edeceği kaydedildi.
Görüşmede Uluslarası Kızılhaç Komitesi temsilcileri de hazır bulundu.
Dün (31 Mart) gerçekleşmesi planlanan esir takasının ertelendiği açıklanmıştı.
Esir takası
Taliban ile ABD arasında yaklaşık 16 ay devam eden görüşmelerin ardından, 29 Şubat tarihinde Katar'ın başkenti Doha'da savaşı sona erdirecek anlaşmaya imza atılmıştı.
Anlaşma kapsamında ilk olarak Taliban ve Kabil hükümeti arasında kapsamlı bir esir takasının gerçekleşmesi öngörülüyordu.
ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada esirlerin serbest bırakılmasına dair şu hüküm yer alıyordu:
"Birleşik Devletler tüm ilgili taraflar ile, tüm ilgili tarafların işbirliği ve onayıyla bir güven inşa edici tedbir olarak, savaş esirlerinin ve siyasi tutsakların süratle serbest bırakılması için bir plan üzerine derhal çalışmaya başlayacağını taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği mensubu beş bine kadar (5000) esir ve diğer tarafın bin (1000) esiri, Afganlar-arası görüşmelerin ilk günü olan 10 Mart 2020, Hicri ay takvimine göre 15 Recep 1441, Hicri güneş takvimine göre 20 Hût 1398 tarihinde serbest bırakılacaktır. İlgili taraflar müteakip üç ay süresince geriye kalan tüm tutsakları serbest bırakma hedefindedir. Birleşik Devletler bu hedefi tamamlamayı taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, serbest bırakılan tutsaklarının, bu anlaşmada zikredilen sorumluluklarla bağlı olacağını, böylece Birleşik Devletler ve müttefiklerine karşı bir tehdit teşkil etmeyeceklerini taahhüt eder."
Esir takası belirlenen zamanda hayata geçmedi
ABD, anlaşmada esir takasının hayata geçmesini taahhüt etse de, ABD destekli Kabil hükümeti geçen süreye rağmen Taliban mensuplarını serbest bırakmadı.
Kabil hükümeti, Taliban mensuplarının şartlı olarak serbest bırakılmasını teklif ederken, bu teklife Taliban sert tepki göstermişti.
Taliban'ın Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin, esir takasına ilişkin bir açıklama yapmıştı.
Şahin, yaptığı açıklamada Kabil hükümetinin hamlesini kabul etmediklerini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
"Barış anlaşmasında 5 bin mahkumun serbest bırakılacağı ve bunun ardından Afganlar arası diyaloğun başlayacağı açıkça belirtilmekte. Mahkumların şartlı olarak serbest bırakılmasını hiçbir zaman kabul etmedik. Eğer biri bunu öne sürerse, bu 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşmasına aykırı olacaktır."
Son olarak taraflar arasında yapılan müzakereler sonucu, takasın 31 Mart'ta gerçekleştirilmesi kararlaştırışmıştı.
Kaynak: Mepa News