Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Haci Nureddin Azizi, Rusya ile akaryakıt ve tahıl tedarik etmek amacıyla bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu.
Azizi'nin açıklamasında, Moskova'nın benzin, motorin, gaz ve tahılı ürünlerini kapsayan anlaşma için İslam Emirliği yönetimine mevcut fiyatların aksine dünya piyasasına oranla indirimli tekliflerde bulundu.
Ağustos 2021'de başkent Kabil'e girip yönetimi devralan Taliban böylelikle ilk büyük uluslararası ekonomik anlaşmasını Rusya ile imzalamış oldu.
Afganistan'da ilan edilen İslam Emirliği yönetimini İslam ülkeleri dahil olmak üzere hiçbir devlet resmen tanımış değil. Ancak İslam Emirliği yönetimi ile komşu ülkeler arasında siyasi ve ticari ilişkiler kesintisiz şekilde devam ediyor.
Çin'in Rusya gibi İslam Emirliği yönetimi ile yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmek için adımlar attığı ancak yeni yönetimin Uygur Türklerine karşı Çin'in istediği adımları atmaması Pekin yönetimini Afganistan'a yatırım yapmaktan alıkoydu.
Rusya'nın ise Ukrayna işgali ve Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle Afganistan ile anlaşmaya vardığı ve indirimli fiyatlar teklif ettiği değerlendiriliyor.
Neredeyse yarım asırlık kesintisiz savaş sürecinden yeni sıyrılan Afganistan'da halkın büyük kısmı yoksulluk içerisinde yaşıyor. Konunun uzmanları bu yoksulluğun aşılamamasındaki en büyük engel olarak ABD'nin ekonomik yaptırımlarını gösteriyor.
Taliban yönetiminin etkinliğinin artmamasını isteyen ABD ise ülkeden çekilirken Afganistan'a ait 10 milyar dolarlık döviz rezervini dondurmuştu.
Rusya ile sağlanan anlaşma gelecek dönemde İslam Emirliği yönetiminin tanınması ve ekonomik anlamda gelişmesini sağlayacak adımların atılması için öncü rol oynayabilir.
Kaynak: Mepa News