Taliban'dan Google'a Teşekkür

Kabil'de gerçekleştirilen saldırı sonrası yayınlanan fotoğraflarla alakalı Taliban'dan açıklama geldi.

Afganistan İslam Emirliği (Taliban)'ne bağlı savaşçılar, 19 Nisan tarihinde Kabil'deki hükümete bağlı savunma ve istihbarat binalarını bombalı araçlarla hedef aldı. Yaşanan kuvvetli patlamanın ardından, binaya giren iki Emirlik savaşçısı çok sayıda görevliyi öldürdü. 

Afganistan İslam Emirliği'nin resmi sitesi Voice Of Jihad, saldırının çok net bir şekilde istihbarat binalarını hedef aldığını ancak medyanın sivillerin hedef alındığı gibi bir algı oluşturmaya çalıştığını ileri sürdü. Medyada yayınlanan ve sivil kayıpları gösteren fotoğrafların gerçeği yansıtmağının ifade edildiği açıklamada, resimlerin asıl kaynağının bulunmasına yönelik sağladıkları kolaylıktan dolayı Google'a teşekkür edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sözde kitlelerin imha edildiği ve sivil kayıpların yaşandığını ispat etmek için, bir kargaşa yarattılar ve derhal sosyal medya ve haber siteleri üçerinden 'olayın' fotoğrafları dolaştırılmaya başlandı. 

Bu propaganda uğraşları Google'ın sayesinde geri tepti. (Google'daki resim arama  özelliği sayesinde)

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, gerçek dışı fotoğrafların kullanımını kınayarak şunları ifade eder:

"Gerçek şu ki; insan hakları organizasyonları ve 'yardımsever' denilen kurumlar, ABD ve onların kuklaları tarafından icra edilen zulümleri örtbas ederken, sadece Mücahitlerin saldırılarını kınıyorlar. Açıkça gösteriyor ki, bu olayları kullanmaları insancıl amaçla değil, bir propaganda aracı olarak sömürmelerindendir."

İslam Emirliği Kültür İşleri Komisyonu, medya kuruluşlarını doğrulanmamış ve önyargılı içerikte yayınlar konusunda uyarıyor. Komisyon açıklamasında şunları ifade eder:

"Böyle olaylar yalnızca tarihe geçecek kötü bir şöhret getirmez, bilakis onlar cihadi kesimi kendi durumunu korumaya mecbur bırakacaklar ve düşmanın menfaatlerine çalışan propaganda araçlarını tarafsız olmaya zorlayacaklar.

Bu bağlamda komiteler, gazetecileri korumalı ve gazetecilik etiğini gözetmek için gazetecileri teşvik etmeli ve kışkırtmalara karşı tarafsızlığı sürdürmelidir."

Taliban, resmi açıklamasında medyada kullanılan fotoğraflarla alakalı değerlendirmeler de yer aldı.

Kabil'in Dehmazang bölgesinde iki ay önce gerçekleştirilen saldırıda çekilen fotoğraf. 19 Nisan'daki saldırının hemen ardından 'sivil kayıplar' olarak paylaşıldı.

2011 yılında Kabil'deki Şii toplantısına düzenlenen saldırıdan sonra çekilen fotoğraf, 19 Nisan saldırısı olarak sunuldu.

2008 yılında Kabil'deki Hindistan Büyükelçiliği önünde gerçekleşen saldırı 19 Nisan saldırısı olarak sunuldu.

2015 yılında Esed rejiminin hava saldırısı gerçekleştirildiği bölgeden çekilen fotoğraf da medya servisleri tarafından kullanıldı.

2013 yılında Sisi güçleri tarafından öldürülen bir çocuğun fotoğrafı da kullanıldı. 

2014 yılında Pakistan Talibanı'nın düzenlediği saldırı sonucu ölen çocuğuna ağlayan bir anne. Bu fotoğraf da 19 Nisan saldırısı ile ilişkilendirildi.

Kabil nehri, Photoshop ile kan kırmızısı haline getirildi. 

2012 yılında Şam'da Esed rejiminin bombardımanı sonrası yaralanan bir çocuk. Afganistan Ulusal Emniyet Kurumu bu fotoğrafı 19 Nisan saldırısı olarak servis etti. 

2007 yılında Irak'ta bir okulun önüne atılan bomba sonrası yaralanan çocuklar. İsmat Qani adındaki sosyal medya kullanıcısı bu fotoğrafı Taliban anti-propagandası için kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri