Taliban, ABD'nin ve ABD destekli Kabil hükümeti güçlerinin hava üstünlüğüne karşı farklı bir askeri strateji uyguluyor.
Devlet dışı silahlı aktörlerin aktif olduğu çatışma sahalarında, düzenli askeri birliklerle silahlı örgütler arasındaki askeri dengesizliğin en önemli temellerinden biri hava üstünlüğü.
Ağır bombardıman uçakları, helikopterler ve savaş jetleri gibi askeri hava araçlarına sahip olan düzenli güçlere karşı, devlet dışı silahlı aktörler çoğunlukla askeri yönden etkisiz kalıyor.
Hava savunma füzelerinin devlet dışı aktörlerce temin edilerek kullanılması yaygın bir durum değil. Bu sebeple birçok çatışma sahasında, hava gücüne sahip düzenli ordularla, konvansiyonel olmayan silahlı aktörler arasında askeri bir dengesizlik oluşuyor.
Afganistan örneği ve hava savunma sistemleri
Bu sahalardan biri de Afganistan.
2001 yılında ABD'nin Afganistan işgalinin ardından yönetimden düşen Taliban, 18 senedir ABD ve desteklediği güçlerle çatışmayı sürdürüyor.
Dünyanın en etkin askeri hava gücüne sahip olan ABD ve ABD tarafından donatılan Kabil hükümeti hava güçlerine karşı Taliban'ın herhangi bir hava savunma sistemi ise bulunmuyor.
18 yıllık savaşta Taliban'ın 'hava savunma birlikleri' sadece eski tip uçaksavar silahlarından oluşuyordu.
Zaman zaman Taliban'ın Rusya ve Çin yapımı, omuzdan atılan hava savunma füzelerine (MANPADS) sahip olduğu öne sürülse de, 18 yıllık savaş süresince hareketin bu tarz füzeleri kullandığı bilinmiyor.
Taliban'ın suikast odaklı 'hava savunma' stratejisi
Etkin bir hava savunma sisteminden yoksun olan hareket, bu duruma karşı 18 yıllık savaş sürecinde daha farklı bir strateji geliştirdi.
Taliban, hava araçlarını aktif olarak düşürmeye yetecek askeri imkanı olmadığı için, ABD ve Kabil hükümeti pilotlarını nokta saldırılarla hedef aldı.
Her ne kadar ABD'nin pilotları üst düzey güvenlik sağlanan tesislerde bulunsa da, aynı durum Kabil hükümetinin pilotları için söz konusu değil.
Bu doğrultuda Taliban oldukça güvensiz olan şehir merkezlerindeki askeri tesislerde, lojmanlarda, konvoylarda ve hava üslerinde Kabil hükümeti pilotlarına suikastlar ve bombalı saldırılar düzenliyor.
Kabil hükümeti için, hava araçlarını kullanan pilotların kaybedilmesi, özellikle yabancı güçlerin ülkeyi terk etmeye başladığı bir dönemde, telafi edilmesi oldukça güç bir kayıp.
Sadece son bir ay içerisinde Taliban'ın saldırılarında ABD ve Kabil hükümeti güçlerinden 7 pilot ve bir uçak mühendisi öldü.
Son olarak 13 Kasım'da Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir özel güvenlik firmasına yönelik saldırıda Kabil hükümeti bağlı bir pilot ve mühendis öldürülmüştü.
Söz konusu stratejinin, hava araçlarını vuracak silah kapasitesi olmayan Taliban açısından, Kabil hükümetiyle arasındaki hava gücü dengesizliğini giderme konusunda etkili bir yöntem olduğunu ifade etmek mümkün.
Kaynak: Mepa News