Uyuşturucu bağımlıları arasında kullanımı giderek yaygınlaşan sentetik uyuşturucu fentanil Amerika Birleşik Devletleri'nde 18-49 yaş grubunun ölüm nedenlerinin başında geliyor.
Fentail ve benzeri sentetik uyuşturucular henüz ABD'ye göre uyuşturucu piyasasına hakim değil, bu nedenle fentanil kaynaklı ölümler de nispeten az.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlıları İzleme Merkezi'ne (EMCDDA) göre 2020 yılında AB'de 5 bin 800 kişi uyuşturucudan hayatını kaybetti.
Euronews'e bilgi veren merkezin bilim direktörü Paul Griffiths bu sayının üçte birinin opioid yani ağrı kesici benzeri etkisi bulunan uyuşturucu maddeden kaynaklandığı ve fentanilin de birkaç yüz ölüme sebep verdiğini açıkladı. ABD'de ise aynı yıl fentanil kaynaklı 53 bini aşkın ölüm yaşandı.
Fentanil henüz Avrupa uyuşturucu piyasasını sarmasa da, Europol bu ölümcül uyuşturucunun Avrupa Birliği'ne girişi ya da AB'de üretilmesi için girişimlere karşı uyarıda bulunuyor. Fentanil tehlikesi nin geçtiğimiz yıllarda Estonya'yı sarması, tehlikenin nasıl büyüdüğünü gözler önüne seriyor.
AB'nin Baltık ülkelerinden Estonya'da 2000'li yılların başında piyasadaki eroin eksikliği nedeniyle fentanil kullanımında hızlı bir yükseliş yaşandı ve fentanil kısa zamanda bağımlılar arasında en fazla kullanılan uyuşturucu haline geldi.
Estonya polisi, yaklaşık 20 yıl boyunca fentanile karşı mücadeleyi 2017'de gizli bir laboratuvarın tedarik kaynağını kurutarak kazandı, ancak uyuşturucu arkasında ölümcül bir iz bıraktı.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlıları İzleme Merkezi'nin tahminlerine göre ülkede 2001-2021 yılları arasında bin 600 kişi aşırı dozdan hayatını kaybetti.
Estonya'nın başını ağrıtan fentanil salgını bugün ve gelecek için önemli bir ders oluşturuyor. Ancak Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Taliban'ın haşhaş ekimini yasaklaması fentanil kullanımında yeni sıçramalara neden olabilir.
BM'ye göre, geçtiğimiz yıl yapılan ekimlerin yasak kapsamı dışında kalması sebebiyle yasağın etkilerinin önümüzdeki yıldan itibaren hissedilmesi bekleniyor.
Kaynak: Euronews