Tarih | Nidal Hasan ve Fort Hood saldırısı

5 Kasım 2009 tarihinde ABD, tarihinin en büyük 'içeriden saldırısıyla' karşı karşıya kalmıştı.

5 Kasım 2009 tarihinde ABD, "terörle savaş" tarihinin en büyük saldırılarından biriyle karşı karşıya kaldı. Dünyanın en büyük askeri üslerinden biri olarak anılan Fort Hood, olayın ardından sadece bu saldırıyla akıllara gelecekti.

Saldırıya ve saldırıyı gerçekleştiren ABD askeri Nidal Malik Hasan'a dair çeşitli iddialar atılsa da, en sonunda Hasan'ın Enver el Evlaki ile bağlantılı bir "radikalleşmiş Müslüman" olduğunda karar kılındı. 13 kişinin öldürüldüğü olay, yakın tarihte küresel çatışma sahnesinde en çok hatırlanan olayları arasında yerini aldı.

Nidal Malik Hasan

8 Eylül 1970 tarihinde, ABD'nin Virginia eyaletinde doğan Nidal Hasan'ın ailesi, Filistin'den ABD'ye göç eden bir aileydi. Hasan 1988 yılında liseden mezun olarak orduya kaydoldu ve bir yandan da üniversite eğitimine devam etti.

1997 yılında Virginia Politeknik Enstitüsü ve Devlet Üniversitesi'nden biyokimya diplomasıyla mezun oldu. Ardından resmi göreve ilişkin bir sağlık üniversitesi olan Uniformed Services University of the Health Sciences'a girdi. Buradan da 2003 yılında mezun olarak ordu içerisindeki görevine, tıp alanındaki ihtisasıyla birlikte devam etti. Psikiyatr olarak birçok farklı noktada bulundu.

Saldırıya giden psikolojik süreç

1998 yılında babasının, 2001 yılında da annesinin vefatı Nidal Hasan'ın daha dindar bir hayat yaşamasına önayak oldu. Hiç evlenmeyen Hasan, 2000'li yılların başında yaşadığı bölgedeki camilerde tanınan bir isim oldu. Bu camiler arasında, Enver el Evlaki'nin de bir süre imamlığını yaptığı Darul Hicre camisi de vardı. Nidal Hasan'ın ilerleyen yıllarda Evlaki ile bağlantısını koruduğu ve iletişimi artırdığı anlaşıldı. Bu yıllarda, 11 Eylül saldırılarının faillerinden ikisiyle aynı camide aynı dönemde bulundukları ve iletişim içinde oldukları ifade edildi.

11 Eylül sonrasında ABD'nin başlattığı Afganistan ve Irak işgalleri de, psikiyatrist olarak hizmet veren Hasan'ı etkileyen bir başka etmen oldu. İş arkadaşları Nidal Hasan'ın dini görüşlerine bağlı olduğunu ve sıklıkla bunları açıkladığını ifade ediyor. Buna göre Hasan, İslam konusundaki "radikal" olarak nitelendirilen düşüncelerini dahi paylaşmaktan çekinmiyordu.

"Bardağı taşıran son damla"

Afganistan ve Irak'tan dönen ABD'li askerlerden bazıları travma sonrası stres bozuklukları nedeniyle tedavi görmekteydi. Nidal Hasan da bu doğrultuda çok sayıda askere psikolojik danışmanlık yaptı. Hasan'ın bu askerlerden Afganistan ve Irak'ta işlenen savaş suçlarına dair duyduklarının da süreçte büyük etkisi olduğu ifade ediliyor. Bu süreç içerisinde Nidal Hasan'ın ABD Savunma Bakanlığı'nın Müslüman askerlere "vicdani ret" hakkı tanımasının, ters tepen olayları engelleyeceğini savunduğu belirtilmekte. Hasan, ters tepen olayları "askere gitmeyi reddetme, düşman için casusluk yapma ve hatta silah arkadaşlarını katletme" olarak özetlemiş.

Nidal Hasan zamanla ABD ordusu içerisinde bir Müslüman olarak varlığının meşruiyetini daha da sorgular hale geldi. Bu süreçte Evlaki ile sık sık maille iletişim kurdu. Nidal Hasan açısından Afganistan'a gönderileceğini öğrenmek "bardağı taşıran son damla" oldu. Saldırı öncesinde Hasan, dini görüşleri nedeniyle ayrımcılığa ve bazı saldırılara da maruz kalmıştı.

Saldırı sabahı Nidal Hasan

13 askeri öldürdü

5 Kasım 2009 tarihinde, Texas'ın Killeen şehrindeki Fort Hood üssüne giden Nidal Malik Hasan, yarı otomatik tabancasıyla ABD askerlerinin üzerine ateş açtı. Ateş açarken "Allahu ekber" diyerek bağırdığı öne sürüldü. Hasan'ın açtığı ateş sonucu 13 asker ölürken en az 40'ı da yaralandı. Saldırıdan sonra, Nidal Hasan'ın saldırı sabahı evindeki mobilyaları bağışladığı ve Kuran dağıttığı öğrenildi. Saldırı günü Hasan ile namaz kılan bir silah arkadaşı, Nidal Hasan'ın oldukça sakin olduğunu, sinirli yahut problemli görünmediğini anlattı.

Saldırıdan sonra vurularak felç geçiren Hasan tekerlekli sandalyede

Çıkan çatışma sonrası yaralı olarak yakalanan Nidal Hasan'ın, aldığı kurşun yaraları sonrası belden aşağısı felç oldu. Yoğun bakıma alınan Hasan, daha sonra tutuklanarak 13 kişinin ölümü ve en az 40 kişinin yaralanmasından dolayı mahkum edildi. Hasan'a 28 Ağustos 2013 tarihinde idam cezası verildi. Nidal'in yargılanması süreci ABD'ye en az 5 milyon dolara mal oldu.

Hasan'ın cezasının ne zaman infaz edileceği ise belirsizliğini koruyor. Nidal Hasan halen Kansas'ta ABD ordu mensuplarına özel bir üste hapis hayatını sürdürüyor. Nidal Malik Hasan ile aynı üste, 23 Mart 2003 tarihinde Kuveyt'te Irak işgaline katılacak asker arkadaşlarına ateş açan Hasan Kerim Ekber de bulunuyor. "Terör bağlantılı bir motivasyonla" bu saldırıyı gerçekleştirmekle suçlanan Ekber de idamını bekliyor.

Fort Hood saldırısı, ABD'nin "teröre karşı savaşta" yaşadığı en travmatik saldırılardan biri olarak tarihe geçti.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

2001 Herat: ABD ve İran Afganistan'da Taliban'a karşı nasıl ittifak yaptı?
Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30'uncu yılı

Tarih Haberleri