Tarih | Rusya'nın gerçekleştirdiği Grozni Katliamı'nın 23'üncü yılı

Rusya, 21 Ekim 1999 tarihinde Çeçenistan'ın başkenti Grozni'yi balistik füzelerle vurarak onlarca sivili katletti.

Rusya, 21 Ekim 1999 tarihinde Çeçenistan'ın başkenti Grozni'yi balistik füzelerle vurarak onlarca sivili katletti.

1999 yılı Ağustos ayında başlayan İkinci Çeçenistan Savaşı sırasında Rusya sayısız katliama imza attı.

Bu katliamlardan biri de, yakın tarihin en kanlı sivil katliamları arasında yerini alan Grozni katliamıydı.

Balistik füzeli katliam

Savaşın henüz ilk aylarında şiddetli bombardımanlarla Çeçen tarafının mukavemetini kırmak isteyen Rusya, özellikle başkent Grozni'ni hedef alıyordu.

Herhangi bir ağır silah sistemi veya hava savunma sistemi bulunmayan Çeçenistan'ın başkenti, 21 Ekim 1999 günü 10 adet balistik füzeyle hedef alındı.

Scud füzesi olduğu tahmin edilen füzeler tamamen sivil alanları hedef alacak şekilde hedefe kilitlenmişti. Akşam saatlerinde Grozni'yi vuran balistik füzeler bir doğum hastanesini, postaneyi, bir camiyi, otobüs duraklarını ve pazar yerini hedef almıştı. Ölümlerin çoğu doğum hastanesinde, pazar yerinde ve otobüslerde yaşandı. Ölenlerin büyük bir kısmı kadınlar, çocuklar ve yeni doğmuş bebeklerden oluşuyordu.

Katliamda 140'tan fazla sivil hayatını kaybederken, yüzlercesi de yaralandı. Balistik füzelerden çıkan şarapneller şehirde çok sayıda sivilin ağır yaralanmasına yol açtı. Yaralıların ciddi bir kısmı, kuşatma altındaki Çeçenistan'da yeterli tıbbi imkanlar olmadığı için kurtarılamadı. Rusya, saldırı sonrası şehirden kaçmaya çalışan sivillere ait araçları de bombaladı.

Rusya, saldırı sonrası çelişkili açıklamalar yaptı. Askeri yetkililer saldırıda "teröristlerin" vurulduğunu öne sürerken, dönemin Rusya Başbakanı Vladimir Putin, saldırıda Rusya'nın parmağı olmadığını iddia etti.

Katliam, Rusya'nın İslam coğrafyalarında gerçekleştirdiği binlerce katliam arasında yerini alacaktı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Tarih Haberleri