Güvenlik birimlerinin üniversite yönetimlerinden kendi okullarındaki Müslüman öğrenciler hakkında bilgi talebinde bulunması, ayrımcı ve yasa dışı bulunarak insan hakları örgütleri ve uluslararası kamuoyu tarafından sert eleştirilere neden olmuştu.
Ancak Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, ülkede ağustos ayında yaşanan saldırıların ardından suçlanan şüphelilerin 'Müslüman olması nedeniyle' gelen polisin fişleme talebinin ulusal güvenlik veritabanı oluşturmak için gerekli olduğunu savundu.
Polisin üniversitelere gönderdiği belge, Tayland Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nun eski Müslüman üyesi Angkhana Neelapaijit tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Belgede üniversite yönetimlerinden okullarında kaç Müslüman öğrenci olduğu, öğrencilerin memleketleri, mezhepleri, dini grup bağlantıları ve Müslüman öğrenci örgütleri hakkında diğer detaylar soruluyor.
"Bu, kişisel haklara müdahale ve dine dayalı ayrımcılık." diyen Angkhana, din özgürlüğü ve mahremiyet hakkının Tayland Anayasası tarafından güvence altına alındığını söyledi.
Tayland'ın yüzde 90'ını Budist inancına mensup kişiler oluşturuyor. Müslüman azınlık ise ağırlıklı olarak ülkenin güneyinde, Malezya sınırındaki üç vilayette yaşıyor.
Bu arada söz konusu adımın gerekli olduğunu dile getiren Başbakan Prayuth, "Polis daha önce de bu durumun istihbarat veri tabanı oluşturmak için yapıldığını belirtti. Dolayısıyla hiçbir hak ihlal edilmedi. Verilerimiz yoksa hiçbir şeyi yönetemeyiz." sözleriyle polisin fişleme talebini savundu.
Müslüman öğrenciler: Polisin talebi ayrımcılık
Tayland Müslüman Öğrenciler Federasyonu Başkanı Eşref Awae yaptığı açıklamada, "Polisin bu kararını yeniden gözden geçirmesini istiyoruz. Üniversite, öğrencilerin görüşlerini özgürce ifade edebilecekleri ve haklarının korunduğu bir alan olmalı." diye konuştu.
Müslüman öğrenci nüfusunun yoğun olduğu bazı üniversiteler ise söz konusu mektuptan rahatsız olduklarını bildirdi.
Bir polis yetkilisi, Müslümanlarla ilgili bilgi talebi kararının 2 Ağustos'ta Bangkok'ta meydana gelen saldırıların ardından alındığını dile getirdi. Polis, yaptığı açıklamada, birçok eğitim kurumuna gönderilen mektubun, mevcut istihbarat veri tabanının rutin güncellemesinin bir parçası olduğunu belirtti.
Bangkok'ta Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın düzenlendiği sırada eş zamanlı 3 patlama meydana gelmişti. Saldırılarda 4 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili 3 kişi yakalanırken 11 şüpheli halen aranıyor. Şüphelilerin tamamının ülkenin güneyindeki Malay azınlığa mensup kişiler olduğu ifade ediliyor.