Tayvanlılar Çin'in ülkeyi işgal edeceğine inanmıyor

Tayvan'da yapılan anketlere göre ülkenin büyük bir bölümü Çin'in ada ülkesini işgal edeceğini düşünmüyor.

Tayvan'ın en üst düzey askeri düşünce kuruluşu tarafından Çarşamba günü yapılan bir ankete göre, Tayvanlıların çoğu Çin'in önümüzdeki beş yıl içinde Tayvan'ı işgal etme ihtimalinin düşük olduğuna inanıyor ancak Pekin'i ülke için ciddi bir tehdit olarak görüyor.

Ulusal Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (INDSR) tarafından geçen ay yaklaşık 1200 kişiyle yapılan ankete katılanların yüzde 61'i Çin'in önümüzdeki beş yıl içinde Tayvan'a saldırmasının "ihtimal dışı olduğunu" düşünüyor.

INDSR araştırmacısı Christina Chen, "Çoğu insan Çin'in bölgesel hırslarının Tayvan'a saldırmak şeklinde kendini göstereceğini düşünmüyor" dedi.

Chen, Tayvan halkının askeri tatbikatlar ve propaganda kampanyaları da dahil olmak üzere Çin'in diğer tehditlerinden de endişe duyduğunu söyledi.

INDSR'den anket sonucuna dair yapılan açıklamada "Bu, Tayvan halkının tehdidin farkında olduğu, ancak yakın bir savaş beklentisiyle sakin ve rasyonel kaldığı anlamına geliyor" denildi.

Ankete katılanların yüzde 67'sinden fazlası Çin'in saldırması halinde karşılık vereceklerini söyledi. Katılımcılar Tayvan silahlı kuvvetlerinin adayı savunabilecek kapasitede olup olmadığı konusunda ikiye ayrıldı. Katılımcıların yarısı ordunun kapasitesine güven duyarken yarısı ise güven duymadığını ifade etti.

Anket ayrıca ABD'nin Tayvan'ın savunmasına yardımcı olup olmayacağı konusunda da görüş ayrılığı olduğunu gösterdi.

Ankete katılanların yüzde 74'ü ABD hükümetinin gıda, tıbbi malzeme ve silah sağlayarak Tayvan'a dolaylı olarak yardım edebileceğine inanırken, yalnızca yüzde 52'si ABD ordusunun silahlı kuvvetlerini müdahale için göndereceğini düşünüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin uzun zamandır sürdürdüğü "stratejik belirsizlik" pozisyonundan saparak, ABD'nin saldırıya uğraması halinde Tayvan'ı savunacağını ima eden yorumlarda bulunmuştu.

Son dönemde Çin ordusu Tayvan çevresindeki askeri faaliyetlerini artırmaya başlamıştı.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri