TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin 12 Eylül döneminde yapılan anayasasına atıf yaparak "TBMM Başkanı olarak bütün siyasi partilere çağrım, bu süreçte herkesin olumlu katkılar ortaya koyabilmesi lazım" dedi.

(Fotoğraf)

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin 12 Eylül döneminde yapılan anayasadan kurtulması gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş'un yeni anayasa süreci hakkında yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

TBMM Başkanı olarak bütün siyasi partilere çağrım, bu süreçte herkesin olumlu katkılar ortaya koyabilmesi lazım.

Esas komisyonlarda, özellikle Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşulan, tartışılan yasalarla ilgili uzun müzakereler yapılması, sonuçta Meclis'te direkt oylamaya geçilerek yasaların oylanması. Böylece hem muhalefet milletvekillerine daha fazla söz hakkının tanındığı hem de Meclisin çok hızlı, etkin ve gerçekten insani şartlarda çalıştığı bir düzenin kurulması. Ben tabii ki bir fikir empoze etmemek için sadece ana çerçeveyi söylüyorum. Böyle bir Meclis iç tüzüğüne ihtiyacımız var.

Meclis'te anayasayı değiştirecek çoğunluğu dahi olsa, bir parti anayasası değil, bir grubun anayasası değil, Türkiye'de olabilecek büyük bir çoğunluğun anayasası... Tabii ki yüzde 100 herkesin fikrini aynı noktada toparlayamazsınız ama milletin kahir ekseriyetinin 'Bu anayasa oldu. Demokrat, katılımcı, reformcu, bir anayasa, milli bir anayasa.' diyerek onay verdiği bir anayasayı yapabiliriz.

Bugün itibarıyla çok daha geniş bir uzlaşının sağlanacağından eminim. İyi niyetli olmak gerekir. Anayasa meselesi iklim oluşturma meselesidir. Halkta böyle bir beklenti var. İnşallah halkoyuna gitmeye gerek kalmadan bir uzlaşıyla çıkartırız. Bunu, kendi adıma da bir vazife, sorumluluk olarak telakki ediyorum."

- (Başörtüsü düzenlemesi) Keşke geçen dönem politik tartışmalara heba edilmeyip bir şekilde çıkmış olsaydı.

- (İsveç'in NATO üyeliği) İsveç'te de olumlu bulabileceğimiz adımlar atılıyor. Ama İsveç'in attığı adımlar henüz hükümetin beklediği olgunlukta mıdır, bunlara karar verecek olan Dışişleri Bakanlığımız, hükümet yetkilileridir. Bir yasa çıkardılar terörle mücadele konusunda. Bununla ilgili uygulama da yaptılar. Bunlar olumlu sinyaller. Bu olumlu sinyalleri İsveç hükümeti yerine getirmeye devam ederse, hükümet konuyu Meclis'e taşır. Meclis de gereğini yapar."

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Esed rejimi: Türkiye ile normalleşmenin tek yolu Suriye'den çekilmeleri
JP Morgan: Türkiye'de enflasyon Mayıs 2024'te tavan yapacak
Erdoğan: Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok çok farklı bir dönemdeyiz

Haberler Haberleri