Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Twitter'ın, video paylaşım platformu TikTok'un Çinli sahibi ByteDance ile uygulamanın ABD operasyonlarını satın almak üzere görüşmelere başladığını yazdı.
BBC'nin WSJ'den aktardığı bilgilere göre, Twitter'ın TikTok'u Çinli sahiplerinden satın almaya gücünün yetip yetmeyeceği ve 45 günlük süre içinde bir anlaşmayı tamamlayıp tamamlayamayacağı ise belirsizliğini koruyor.
ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta, güvenlik endişeleri nedeniyle Amerikan firmalarından 45 gün içinde TikTok ile iş ilişkisine son vermelerini istemişti.
TikTok'un ABD operasyonlarının değeri tam olarak bilinmese de tahminler meblağın on milyarlarca dolar olduğu yönünde.
Twitter TikTok'u satın alabilir mi?
Teknoloji devi Microsoft, TikTok'u satın almak için görüşmeler yapıyor.
Microsoft'un piyasa değeri 1,6 trilyon dolardan fazla. Twitter'ın piyasa değeri ise 29 milyar dolar.
Şarkul Evsat'ın haberine göre, konuyu yakından takip eden kaynaklar, Twitter’ın Microsoft’a oranla oldukça küçük olan hacmi göz önüne alındığında Microsoft gibi bir tekelle savaşmak için söz konusu Çin uygulamasını satın alma şansının pek olası görünmediği görüşünde. Özellikle geçen ay şirket tarihinin en büyük sızma girişimi olarak kabul edilen ve eski ABD Başkanı Barack Obama, yardımcısı Joe Biden, önümüzdeki seçimlerde Demokrat Parti adayı olan Bill Gates, Michael Bloomberg ve Elon Musk gibi birçok ünlü isim ve iş adamının şahsi hesaplarının çökertilmesiyle karşı karşıya kalan Twitter’ın satın alma ihtimali düşük görünüyor.
Diğer yandan Twitter’ın TikTok ile gerçekleştireceği olası anlaşmanın, özellikle Çinli uygulanın günlük 100 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, sosyal medya alanında genişlemesine ve TikTok’un Twitter için sosyal video içeriği alanında bir dayanak oluşturmasına yardımcı olabileceği kaydediliyor.
Trump yönetiminden TikTok ve WeChat'e yasak
ABD Başkanı Donald Trump, ABD’li şirketlere geçmediği sürece TikTok ve WeChat’in ABD piyasasında kalmasına izin vermeyeceğini bildirdi.
Trump bunun nedeninin ulusal güvenliği sağlamak olduğunu, zira uygulamaların ABD’li kullanıcılarının verilerine Çin Komünist Partisi tarafından erişildiğini ifade etti. Bu hamle, son dönmede iki ülke arasındaki rekabetin karşılıklı olarak artması sonrasında geldi.