ABD Başkanı Donald Trump, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile Beyaz Saray’da uzun ve kapsamlı bir ortak basın toplantısı düzenledi. Trump’ın toplantıda yaptığı gaflar, sosyal medyada dalga konusu oldu.
ForumUSA'nın haberine göre, Trump çoğu zaman İtalya ile ilgili olmayan konuları durmaksızın konuşurken arkasında not alan İtalyan tercümanın değişen yüz ifadeleri dikkat çekiyordu.
Özellikle Trump, Mattarella’nın soyadını İtalyan’nın bir peynir çeşidi olan “Mozzarella” ile karıştırarak “Cumhurbaşkanı Mozzarella” dediğinde, çevirmenin yüz ifadesi sosyal medyada oldukça konuşuldu. Pek çok kişi, tercümanın durumunu çok iyi anladığını belirtmek ve desteklediğini göstermek için “hepimiz tercümanız!” diye yazdı.
Basın toplantısında Trump’ın ABD ve İtalya’nın ortak tarihinin milattan önce 8. yüzyılda kurulan Antik Roma İmparatorluğu’na kadar gittiğini söylemesi de alay konusu oldu. Trump, “ABD ve İtalya, binlerce yıl öncesine, Antik Roma İmparatorluğu’na dayanan ortak bir kültürel ve politik mirasla birbirine bağlı” dedi.
Komedyen John Fugelsang, Trump’ın bu sözleri için, “Trump, Kristof Kolomb Günü’nün 527. yıl dönümünden 2 gün sonra, ABD ve İtalya’nın binlerce yıl öncesine, Antik Roma’ya dayanan ortak bir mirası olduğunu söyledi. Ve sonra Beyaz Saray Twitter hesabı bunu paylaştı!” diyerek şaşkınlığını dile getirdi.
Kristof Kolomb krizi
Trump’ın Mattarella ile gerçekleştirdiği basın toplantısı hakkında sosyal medyada konuşulan bir diğer konu da ABD'yi keşfettiği kabul edilen İtalyan kâşif Kristof Kolomb hakkındaki sözleri oldu.
Kolomb, Yeni Dünya’ya gelen ilk Avrupalı ve bazen de Amerikan Yerlilerinin soykırımından sorumlu olmakla suçlanan kişi olarak görülüyor.
Trump, Sergio Mattarella ile yaptığı basın toplantısında, “Pazartesi günü, ABD’de Yeni Dünya’yı keşfeden İtalyan denizci Kristof Kolomb’u andık. Bana göre buna her zaman Kolomb Günü denecek. Bazı insanlar bundan hoşlanmıyor – Ben seviyorum.” dedi. Trump’ın bu sözlerinin, Başkent Washington Şehir Konseyi’nin bu yıl aldığı Kolomb Günü’nü “Yerli Halklar Günü” olarak yeniden adlandırma kararına tepki olarak görüldü.