ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasında artan gerilim ve karşılıklı tehditlere rağmen "İran'ın ABD ile doğrudan görüşmeyi kabul edebileceğini" söyledi.
Perşembe günü gazetecilere konuşan ABD Başkanı, Tahran ile yüz yüze diplomasi olasılığı konusunda oldukça iyimser bir tablo çizdi.
Trump, “Doğrudan görüşmeler yapmamızın daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi ve ekledi: “Bence daha hızlı ilerliyor ve karşı tarafı aracılar yoluyla gittiğinizden çok daha iyi anlıyorsunuz. Aracıları kullanmak istediler. Bunun artık doğru olduğunu düşünmüyorum.”
Trump geçtiğimiz ay İran yönetimine bir mektup göndererek İran'ın nükleer programının ele alınması için müzakere çağrısında bulundu. ABD Başkanı ayrıca İran'ı düzenli olarak askeri saldırılarla tehdit ediyor.
Tahran, Washington ile doğrudan görüşme ihtimalini reddetti ancak dolaylı diplomasiye açık olduğunu belirtiyor.
İran'ın tutumunu gerçekten değiştirip değiştirmediği ya da Trump'ın Tahran'ın tutumu hakkında spekülasyon yapıp yapmadığı belli değil.
ABD yönetimi, ülkenin özellikle Çin'e petrol ihracatını tamamen durdurmak amacıyla İran'a karşı yaptırımları arttırıyor.
Trump, başkan olduğu ilk döneminde, İran'ın ekonomisine yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını küçültmesini öngören çok taraflı bir anlaşmayı iptal etmişti.
Tahran defalarca nükleer silah geliştirme peşinde olmadığını ifade ediyor. ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiki olan İsrail'in ise beyan edilmemiş bir nükleer cephaneliğe sahip olduğuna inanılıyor.
Ocak ayında göreve geldiğinden bu yana küresel çatışmalara “barış” getirme sözü veren Trump, İran'a yönelik olarak diplomatik açılımlar ve sert uyarıların bir karışımını kullandı.
Trump geçen hafta yaptığı bir açıklamada, “Anlaşma yapmazlarsa bombalama olacak” dedi.
İranlı yetkililer de buna kendi tehditleriyle karşılık vererek, ülkelerinin saldırıya uğraması halinde ABD birliklerine ve Orta Doğu'daki çıkarlarına karşılık vereceklerini öne sürdüler.
İran'ın Tasnim Haber Ajansı'na göre, Ali Hamaney geçen ay yaptığı açıklamada “ABD, İran'la karşı karşıya geldiğinde tehditlerin hiçbir işe yaramayacağını bilmeli” dedi ve ekledi:
“ABD ve diğerleri İran ulusuna karşı herhangi bir kötü niyetli eylemde bulunurlarsa ağır bir darbe alacaklarını bilmelidirler.”
Ancak bölgede yaşanan son gelişmeler Tahran'ın zayıfladığının bir göstergesi.
Örneğin İsrail, İran'ın bir zamanlar korkulu müttefiki olan Lübnan Hizbullahı'nın üst düzey siyasi ve askeri liderlerini öldürdü.
İran, Suriyeli grupların geçen yılın Aralık ayında Beşar Esed'i devirmesinin ardından bölgedeki en önemli ortağını kaybetti.
Trump Perşembe günü İran'ı kastederek “Bence endişeliler, bence kendilerini savunmasız hissediyorlar ve ben böyle hissetmelerini istemiyorum” dedi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar