ABD Başkanı Donald Trump Kuzey Kore’yle nükleer anlaşmanın hala olacağına inandığını söyledi.
Kuzey Kore’nin son füze denemesinin ardından Twitter’dan konuya ilişkin mesaj paylaşan ABD Başkanı “Kim Kuzey Kore’nin büyük ekonomik potansiyelini tam olarak anlıyor. Buna müdahale edecek ya da bunu sonlandıracak bir şey yapmaz” diye yazdı. Trump “Kim aynı zamanda benim kendisiyle birlikte olduğumu ve bana verdiği sözü bozmak istemediğini de biliyor. Anlaşma olacak” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders da yaptığı yazılı açıklamada ABD'nin Kuzey Kore’nin eylemlerinin farkında olduğunu ve durumu izlemeye devam edeceğini belirtti.
Kuzey Kore’nin uzun zaman aradan sonra yaptığı kısa menzilli füze denemesi bölgede tansiyonu yükseltti. Pyongyang’ın Kasım 2017’den bu yana ilk kez füze denemesi yapmasının ardından Güney Kore’den “Kore Yarımadası’nda askeri gerilimi arttıracak adımlardan vazgeç” açıklaması geldi.
Kuzey Kore’nin birden fazla balistik füze ateşlediği haberini ilk olarak Güney Kore ordusu duyurdu. Güney Koreli yetkililer Kuzey Kore’nin tek bir füze ateşlediğini bildirdi ancak daha sonra Kuzey Kore’nin birden fazla balistik füze ateşlediğini açıkladı.
Pyongyang’ın yasak olan balistik füze denemesi gerçekleştirdiğinin doğrulanması halinde Kuzey Kore Kasım 2017’den bu yana ilk füze ateşlemiş olacak. Kuzey Kore o dönem kıtalararası balistik füze denemesi yapmış, denemelerinin ardından Trump yönetimiyle gerilimin artmasıyla birlikte Kuzey Kore’yle savaş endişeleri tırmanmıştı.
Güney Kore ordusu izleme ve gözetim faaliyetlerini bir başka füze denemesi ihtimaline karşı güçlendirdi. Kuzey Kore’nin kısa menzilli balistik füze ateşlemesi Pyongyang yönetiminin nükleer silahsızlanma karşılığında yaptırımların hafifletilmesine yönelik olarak Washington’la yürütülen görüşmelerin tıkanması sebebiyle gösterdiği tepkinin bir işareti olarak yorumlandı.
Güney Koreli yetkililere göre Kuzey Kore’nin ateşlediği füzeler 200 kilometreye kadar yükseldi ve daha sonra da denize düştü. Uzmanlar Kuzey Kore’nin Amerika’ya uluslararası yaptırımları hafifletmeye yanaşmasını sağlamak için baskı uygulamak amacıyla düşük düzeyli bu tür provokasyonları arttırabileceği görüşünde.
Kuzey Kore’nin füze denemesi, bu yılın başlarında Başkan Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında yapılan ancak başarısız olan zirveyi izliyor. Zirve Pyongyang’ın ABD ana karasını hedef alabilecek nükleer silaha sahip olmasını önlemeyi amaçlıyordu. Uzmanlara göre Kuzey Kore’nin elinde muhtemelen daha kısa menzilli nükleer başlıklı füzeler bulunuyor ancak bu ülkenin uzun menzilli silahlarını kusursuz hale getirmek için daha fazla deneme yapması gerekiyor.
Güney Kore’den Kuzey’e: “Diplomatik çabalara katıl”
Güney Kore de yaptığı yazılı açıklamada Kuzey Kore’nin silah denemelerinden kaygı verici olduğunu belirtti ve denemeyi, geçen yıl Kuzey ve Güney Kore arasında varılan ve iki ülke arasında düşmanlıkların azaltılmasını öngören anlaşmanın ihlali olarak niteledi.
Seul’de cumhurbaşkanlığı sarayında yapılan olağanüstü güvenlik toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada Kuzey Kore’ye bölgede askeri gerilimi arttıracak eylemlerden kaçınması ve nükleer diplomasinin yeniden tesis edilmesine yönelik çabalara katılması çağrısı yapıldı.
Kuzey Kore silahsızlanmaya yönelik adımları karşılığında yaptırımların hafifletilmesini istiyor. Amerika ise Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi için bu adımın yetersiz olduğu görüşünde. Pyonyang son dönemde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun nükleer müzakerelerden alınmasını talep etmiş ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ı da eleştirmişti. Pyonyang’dan son dönemde gelen bu açıklamalar Kuzey Kore’nin görüşmelerde ilerleme sağlanmaması konusunda duyduğu rahatsızlığın bir işareti olarak değerlendirilmişti.
Kuzey Kore’nin 2017 yılındaki denemesinin ardından başlayan diplomatik çabalar sırasında lideri Kim Jong Un ülkesinin nükleer deneme yapmayacağını açıklamıştı. Pyonyang’ın son olarak ateşlediği kısa menzilli füzeler bu moratoryumu ihlal ediyor gibi görünmüyor. Bu nedenle uzmanlar da Kuzey Kore’nin kısa menzilli füze denemelerini Kim Jong Un’un Washington’a duyduğu tepkiyi diplomasinin çökmesine yol açmadan dile getirme yöntemi olarak değerlendiriyor.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla telefon görüşmesi yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Güney Kore’nin baş nükleer müzakerecisi Lee Do-hoon da ABD yönetiminin Kore özel temsilcisi Stephen Biegun ile görüştü. ABD’nin Kore özel temsilcisinin temaslarda bulunmak üzere gelecek hafta Seul’e gitmesi bekleniyor.
Japonya Savunma Bakanlığı da Kuzey Kore’nin ateşlediği füzelerin güvenlik tehdidi olmadığını ve ülkenin kıyılarına da ulaşmadığını belirtti.