ABD Başkanı Donald Trump, Somali'deki Amerikan askerlerinin tamamına yakınının 2021 yılı başına kadar ülkeden çekilmesi talimatı verdi.
ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Trump'ın ülkedeki Amerikan askerlerinin ve askeri varlığının tamamına yakınının çekilmesi yönünde talimat verdiği bildirildi.
Bu kapsamda ABD askeri güçlerinin 15 Ocak 2021 tarihine kadar Somali'den çekileceği ifade edildi.
ABD'nin askerlerini Somali'nin komşu ülkelerine kaydıracağı ve gerektiği takdirde buradan sınır ötesi harekatlar düzenleyebileceği ifade ediliyor.
Trump, Afganistan ve Irak'taki askerlerin de bu ülkelerden çekilmesi yönünde talimatlar vermişti.
ABD Somali'de ne yapıyor?
ABD'nin Doğu Afrika'daki varlığının odağında hiç şüphesiz Somali var. 1990'lı yıllarda ülkeye doğrudan askeri olarak müdahil olmaya başlayan ABD, İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesiyle siyasi olarak da ülkede ağırlığını koymuş oldu.
ABD, ülkede Afrika Birliği'nin Somali'deki AMISOM misyonuna da büyük ölçüde destek veriyor.
ABD Somali'de federal hükümeti askeri, siyasi ve iktisadi olarak ayakta tutuyor. Buna ek olarak Mogadişu hükümeti askeri birliklerini destekleyen ABD ordusu, bu birliklere askeri eğitim veriyor. ABD hava kuvvetleri Somali'de El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı sıklıkla hava saldırıları düzenliyor.
ABD ordusu ülkede sivil kayıpları ve insan hakları ihlalleriyle de suçlanıyor.
Son dönemde ABD'nin Somali'deki hava saldırılarında artış yaşanmıştı. Bu artış paralelinde Trump'ın Somali'de "zafer" ilan edip ülkeden çekilmek isteyebileceği tahmin ediliyor.
ABD Somali'den çekilirse ne olacak?
ABD halihazırda Somali'de bulunan en etkin yabancı güç konumunda. ABD askerleri ülkeden çekildiği takdirde Eş Şebab'ın Mogadişu hükümeti ve AMISOM karşısında etkisini artırması bekleniyor.
ABD'nin Somali'den askerlerini çektikten sonra yine de insansız hava aracı saldırılarını sürdürebileceği düşünülüyor.
ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinin, diğer yabancı devletlerin Somali'deki varlığını da etkileyebileceği ifade ediliyor. Çin'in de son dönemde Doğu Afrika'da etkinliğini artırmak istediği biliniyor. ABD'nin bu kararının bölgede Çin varlığını da artırabileceği belirtiliyor.
Diğer yandan Türkiye de ABD'nin ardından Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçleri ciddi boyutta destekleyen ülkelerden biri.
ABD'nin bölgedeki etkinliğini kaybetmesi durumunda Türkiye'nin Somali özeli ve Doğu Afrika genelinde daha etkili bir askeri ve siyasi misyon yüklenmesi muhtemel.
Kaynak: Mepa News