Trump'ın Filistin planının ardından Hamas ve El Fetih 'safları sıklaştırıyor'

Mahmud Abbas, 2007'den beri ilk kez Gazze Şeridi'ne ziyaret etme isteğini dile getirdi.

Filistinli yetkililer, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) gruplarından belirlediği bir heyeti mevcut ihtilafı ortadan kaldırmak üzere birkaç gün içinde Gazze Şeridi'ne giderek Hamas ile görüşmeler gerçekleştirmek için görevlendirdiğini bildirdi. Görüşmelerin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Gazze’ye ziyaret gerçekleştirmesini sağlayacağı belirtiliyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat gelişmelere dair şu açıklamalarda bundu:

“Fetih Hareketi’nden bir heyet ve gruplar önümüzdeki hafta Hamas ile görüşmek üzere Gazze Şeridi’ne gelecekler. Bunun ardından da Mahmud Abbas, Gazze’ye ziyarette bulunacak. Fetih ve Hamas hareketleri Gazze'de buluştuktan sonra fikir birliğine varılırsa Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Gazze Şeridi’ne geçecek.”

Söz konusu adım, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından atıldı. Heniyye, "Yüzyılın Anlaşması" olarak bilinen ABD barış planıyla yüzleşmek için Mahmud Abbas’a acil toplantı çağrısında bulundu.

Heniyye'ye Gazze'yi ziyaret edeceğine dair söz verdiğini vurgulayan Abbas şunları söyledi:

“Herkes, tüm gruplar bir tehlike hissediyor. İsmail Heniyye ile konuştum. Bana görüşmek istediklerini söyledi. Ben de hemen Gazze'de görüşebileceğimizi söyledim. Yeni bir aşamaya geçeceğiz ve küçük meseleleri sorun olmaktan çıkaracağız. Trump’ın barış planını açıklanmasının ardından Filistinlileri saflarını sıklaştırmaya ve birliklerini derinleştirmeye çağırıyorum.”

Heniyye, Hamas ve İslami Cihad liderlerini Filistin yönetim toplantısına davet ettikten sonra Mahmud Abbas ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mahmud Abbas, 2007'den beri ilk kez Gazze Şeridi'ne ziyaret etme isteğini dile getirdi.

Gazze Şeridi’nde 2007 yılından beri Hamas’ın hakimiyeti var. Abbas, 2014 yılında Gazze'ye bir liderlik heyeti gönderdi ve iki gün sonra ulusal bir uzlaşma hükümeti kurulması için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Ancak Filistin anavatanının iki bölümünü birleştirmeyi başaramadı.

Yapılması beklenen toplantılar, son iki yılda düzenlenen ilk doğrudan görüşmelere sahne olacak. Fetih Hareketi uzlaşma konusunda herhangi bir görüşmeyi reddetmiş ve 2017 anlaşması uyarınca Hamas'ın Gazze Şeridi’ni kendisine devretmesini talep etmişti. Hamas ise 2011 anlaşmasına bağlı kalarak bunu kabul etmemişti. Hamas, 2011 anlaşmasının uygulanmasını istiyor. Zira bu anlaşma görevi aylar sonra seçimler yapmak olan bir birlik hükümetinin kurulmasını gerektiriyor. Anlaşma aynı zamanda güvenlik hizmetleri doktrinin yeniden şekillendirilmesinde müdahalede bulunma hakkı da veriyor. FKÖ de anlaşmada yer alıyor. Fetih Hareketi 2017 anlaşmasının hayata geçirilmesini istiyor. Çünkü anlaşma gereğince Hamas, Gazze Şeridi’ndeki hükümetini Fetih Hareketi’ne teslim edecek. Güvenlik, geçiş noktaları, vergi, yargı ve arazi yetkisi de dahil olmak üzere tüm yetki Fetih Hareketi’nin eline geçecek. El Fetih ve Hamas arasındaki ilişki, hükümetin Gazze Şeridi üzerindeki yaptırımlarını güçlendirilmesi ve İsrail ile yapılan ateşkes görüşmeleri sebebiyle birçok anlaşmazlıklara tanık oldu. Fakat iki taraf da şimdi yeni ve farklı bir başlangıç arıyor.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Redine, Yüzyılın Anlaşması’nı kabul etmeyen Mahmud Abbas'ın bu tutumunun Filistinli tüm kesimlerce desteklenmesi gerektiğini belirtti. “İsrail’ ve ABD’ye “Filistin halkı bu anlaşmanın ortadan kaldırılması için Filistin yönetiminin arkasındadır. Daha önce başarısızlıkla sonuçlanan tüm komplolar gibi bu anlaşma da başarısızlığa uğrayacaktır" dedi. Tüm Filistinli gruplar yönetim toplantısına katıldı ve Başkan Mahmud Abbas'ın tutumuna verdikleri desteği vurguladılar.

Açıklamalarda, gelecek hafta Gazze'de ulusal birliği güçlendirmek ve ABD ile İsrail’in Ortadoğu barış anlaşmasıyla yüzleşmek için Filistinli grupların genişletilmiş toplantısının yapılacağı duyuruldu.

Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh duruma dair şu değerlendirmelerde bulundu:

“Abbas, bu komployu boşa çıkarmak için siyasi konumun birliğini güçlendirmek amacıyla Filistin yönetimindeki tüm gruplardan Gazze Şeridi'ne heyet göndermeye karar verdi. Mahmud Abbas, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye’nin olumlu girişimini değerlendirdi.”

Fetih Hareketi de geçmişteki anlaşmazlıkları ortadan kaldırma kararı aldı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlık ettiği ve FKÖ'nün tüm yanı sıra Hamas ve Cihad hareketlerinin temsilcilerinin yer aldığı yönetim toplantısının en önemli sonuçları arasında anlaşmazlıkları geride bırakmak var. Ayrıca halkın direniş mücadelesine birlikte katılmak, ortak bir mücadele programı üzerinde anlaşmaya varmak ve Oslo’nun vesayeti altındaki ulusal otoritenin görev rolünün değiştirilmesi ve devlet çatısı altına taşınması gibi konular da bulunuyor.

Hamas Hareketi, Gazze'yi ziyaret edecek herkesi memnuniyetle karşılayacağını açıkladı. İsmail Heniyye, Filistin halkının sabit haklarını azaltacak herhangi bir anlaşma veya projenin reddedileceğini kaydetti.

Başkan Mahmud Abbas'a hitaben açıklamalarda bulunan Heniyye şunları söyledi:

“Mahmud Abbas’a mesajımız aynı siperde beraber savaşmak ve ihtilafları sona erdirmeye dayanan bir strateji üzerinde anlaşmaktır. Başkan Abbas'ın Batı Şeria'dan Gazze'ye bir heyet göndermesi ulusal diyalog açısından yeni bir aşamayı oluşturuyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

İsmail Haniye'nin destek arayışı ve Hamas'ın bölgesel geleceği
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ABD'nin 'Filistin' planına destek verdi
Kushner: Filistinlilerin önüne teklif geldiğinde mağdur rolünü oynayamayacaklar

Haberler Haberleri