ABD’ye gitmek umuduyla yola çıkan mülteci konvoyundaki binlerce kişi Meksika’ya aktı
ABD’ye gitmek için yola çıkan ve çoğunluğunu Honduraslıların oluşturduğu binlerce mülteciden müteşekkil göçmen kervanı Başkan Donald Trump’ın kendilerini “istemediklerini” ilan etmesinin ardından, ABD-Meksika sınırındaki Tapachula kentine gelerek, ağır yağmur altında, halk açık yerlere kendi imkanlarıyla kamplar kurdu.
Guetamala sınırından saatlerce yürüyerek bölgeye gelen yorgun mülteciler, Meksika polisinin kendilerini göçmen sığınaklarına götürecek otobüslere bindirme çabalarını, sınır dışı edilebileceklerinden şüphelendikleri için çoğunlukla görmezden geldi.
Göçmenler, Trump’ın kervan ilerlemeye devam etmesi halinde ABD-Meksika sınırı kapatma tehditini ve Meksika hükümeti tarafından sığınma taleplerinin meşru olduğunu ispatlayamamaları halinde sınır dışı edileceklerine dair yaptığı uyarılara karşı koymaya devam ediyor.
Pazar günü sosyal medya üzerinden konu ile ilgili olarak Trump şu açıklamayı yaptı: “Kaçak göçmenlerin saldırısının durdurulması için tüm gücümüzle çalışmaktayız.”
Trump, göçmenlerin ABD’ye başvurmadan önce, Meksika’da sığınma talebinde bulunması gerektiğini savunuyor.
Meksikanın güneyinde, toplumsal olaylara müdahale ekipmanı ile hazır bekleyen polis kervanın geçişi sırasında orda bulunmasına rağmen durdurmak için herhangi bir hamle yapmadı.
Grupla birlikte Tapachula’ya yürüyerek gelenlerden bir tanesi de 16 yaşındaki Honduraslı Roger Pineda idi.
"Sadece yiyecek birşeyler ve yatacak bir yer bulmak istiyorum"
“Sadece yiyecek birşeyler ve yatacak bir yer bulmak istiyorum” diyen Roger, şiddet olaylarının yoğun olarak yaşandığı San Pedro Sula şehrinden beş aile üyesi ve bazı arkadaşlarıyla geçen hafta kervana katıldığını anlattı.
Roger son olarak, “umarım Trump, öteki tarafa geçmemize izin verir” dedi.
Guatemala’daki yerel basın yaklaşık 1000 kadar göçmenin daha Meksika sınırına ulaşmak üzere kuzeye doğru harekete geçtiği haberini verdi.
Peş peşe yürüyen insanlar, Pazar günü yakıcı güneş altında, tepelerinde alçak uçuş yapan askeri bir helikoptere rağmen yolculuklarına devam etti. Konuşma fırsatı bulduğumuz göçmenler Orta Amerikadaki şiddet, fakirlik ve yolsuzluk ortamında kaçtıklarını söyledi.
Göçmenler, büyük bir grup halinde ilerlemenin kendilerini daha güvende hissetmelerini sağladığını da söyledi.
Otoyol boyunca ufuk çizgisine kadar insanlarla dolu kervanın en önünde bir çocukluk arkadaşı ile beraber yürüyen 17 yaşındaki Honduraslı Jaffe Borjas, “başaracağız, bizi durdurmadıkları sürece yürümeye devam edeceğiz” dedi.
ABD sınırına 40km uzaklıktaki Tapachula yolunda ilerlerken gruptakilerden bazıları şarkılar söyledi.
Bütün kalabalık tek bir ağızdan sloganlar attı
“Bizi geri gönderirseniz, tekrar geri geleceğiz!”, “Biz suçlu değiliz, biz işçiyiz!”
"Son derece tehlikeli şartlar"
Tapachula’ya yaklaşık 290 km uzaklıktaki Tuxtla-Gutierrez’deki destekçilerinin karşısında bir konuşma yapan Meksikanın yeni başkanı Andres Manuel Lopez kervana destek verdi. Lopez ayrıca göçmenlere çalışma izni verileceğini de söyledi.
Aralık ayında görevine başlayacak olan Lopez “onlara, bize güvenebileceklerini söylemek istiyorum” ifadesini kullandı.
Yeni başkan, Trump’ın da desteği ile oluşturulacak yeni bir fon ile, Orta Amerika ve güney Meksika’da fakirlikle mücadele için bir plan geliştirilebileceği çağrısını yineledi.
Geçen hafta kervanın bir araya gelmeye başlamasının ardından geçen süreçte, Trump, Honduras ve Guatemala’ya yapılan yardımların kesileceği ve kervanın durdurulmaması halinde ordunun da yardımıyla ABD-Meksika sınırının kapatılacağı tehditlerinde bulundu.
Meksika hükümeti, geçtiğimiz hafta boyunca yaptığı açıklamalarda göçmenlerin kayıt altına alınıp, sığınma hakkı isteklerinin değerlendirileceğini ilan etti. Kayıt altına alınma sürecinden kaçanların ise direkt olarak sınır dışı edileceği söylenildi. Ancak, kervanın boyutu göz önüne alındığında, durumun kontrol altına alınması için şimdiden BM’ye başvuran Meksika’nın tek başına bunu yapacak kabiliyeti olmadığı anlaşılmaktadır.
Honduras Başkanı Juan Orlando Hernandez’in karısı Ana Garcia de Hernandez’in başında bulunduğu göçmen yardım kuruluşunun verdiği bilgilere göre, Pazar günü itibariyle, geçilen 48 saat içerisinde 3400’den fazla Honduraslı göçmen memleketlerine geri getirildi.
Garcia de Hernandez yaptığı açıklamada; “Halka, hukuk dışı yollardan göç etmeye son vermesi ve çocuklarını son derece tehlikeli şartlar altına sokmaması için çağrıda bulunuyoruz” ifadesini kullandı.
Honduras hükümeti ise, insanları göç etmeye teşvik ettiği gerekçesiyle siyasi muhalefeti suçladı.
Meksikalı göç yetkilileri, son üç gün içinde, Suchiate Nehri üzerindeki köprü yakınlarında bulunan Ciudad Hidalgo resmi sınır geçiş noktasından 1028 göçmenin geçişine izin verdiklerini açıkladı.
Geçiş noktasındaki işlemlerin çok uzun sürmesi nedeniyle binlerce göçmen nehri ya yüzerek ya da sandallarla geçmeyi tercih etti.
Kaynak: Mepa News, Reuters