Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yaklaşık 11 hafta önce meclisin ve başbakanın yetkilerini dondurup kendisinde topladığını ilan etmişti.
"Cumhurbaşkanı darbesi" olarak nitelendirilen bu hamlenin ardından, bugün Kays Said tarafından atanan yeni hükümetin göreve başladığı duyuruldu.
Böylece Tunus'un yeni başbakanı Necla Buden Ramazan oldu. Kritik önemde görülen içişleri bakanlığına ise Tevfik Şerefuddin getirildi. Necla Buden Ramazan yaptığı konuşmada önceliğin Tunus'un ekonomik sorunlarına verileceği vurgusu yaptı.
Tunus'ta cuhmrubaşkanı darbesi
2019'da Tunus'ta meclis seçimlerinde Nahda Partisi birinci parti çıkarak seçimin ardından kurulan koalisyonda başı çekmişti. Meclis seçimleriyle aynı dönemde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini de Kays Said kazanmıştı.
Kays Said ile Tunus meclisi arasındaki yetki tartışmaları Kays Said'in ülkedeki çeşitli güçleri de arkasına alarak 25 Temmuz 2021'de hükümeti azlettiğini ve meclisin yetkilerini dondurduğunu açıklamasıyla sonuçlanmıştı.
Yaşananlar sivil darbe olarak isimlendirilmişti.
Tunus'taki bu gelişmeler, Tunus'un Aralık 2010'da Arap Baharının başlangıç noktası olması açısından da dünya tarafından ilgiyle izleniyor.
Meclisin ve hükümetin yetkilerinin cumhurbaşkanında toplanmasının oluşturduğu meşruiyet krizini aşabilmek için Cumhurbaşkanı Kays Said'in Necla Buden Ramazan'ı başbakan olarak atadığı belirtiliyor.
63 yaşındaki eski jeoloji akademisyeni Necla Buden Ramazan'ın kadın olması ve seküler imajıyla, Said'in "sivil darbe" imajını temizlemeyi hedeflediği tahmin ediliyor.
Ramazan'ın başbakan olarak atanmasına yönelik olumlu mesajlara karşı "Batılı ülkelerin seküler görünümlü ve kadın lider zaafının diktatörlüklerce istismar edildiği" eleştirileri yükseliyor.
Kaynak: Mepa News