Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, sandıkların kapanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, seçimlere katılımın, resmi olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 8,8 oranında gerçekleştiğini söyledi.
Tunus'taki muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi Lideri tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Kays Said'in meşruiyetini yitirdiği" ifade edildi.
Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Necib eş Şabi, halkın yüzde 92'sinin sandık başına gitmemesinin, Cumhurbaşkanı Said'in yönetimiyle ilgili yaşadığı hayal kırıklığını gösterdiğini belirtti.
Seçim sonuçlarının, Said için de "büyük bir hayal kırıklığı" olduğunu belirten Şabi, "Bugün Said, meşruiyetini kaybetmiştir ve artık Tunus'un cumhurbaşkanı değildir." ifadelerini kullandı.
Tunus'ta neler oluyor?
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve meclisin yetkilerini askıya aldığını açıklamıştı.
"Cumhurbaşkanı darbesi" olarak nitelendirilen bu olayın ardından Said, geçtiğimiz Mart ayında askıya aldığı meclisi tamamen feshettiğini açıkladı.
Said bu kararı, "devleti korumak için aldığını" öne sürdü.
"Devrima karşı bir darbe"
Eski Parlamento Başkanı ve Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu kararı "anayasa ve devrime karşı bir darbe" olarak nitelendirmişti.
Gannuşi, "Kurumları hala görev başında olarak kabul ediyoruz ve Nahda'nın destekçileri ile Tunus halkını devrimi savunmaya çağırıyorum" ifadelerini kullanmış ancak Tunus'ta değişen bir şey olmamıştı.
Aynı dönem Gannuşi ve bazı parlamenterlerin meclise gitmiş ancak askerler tarafından içeri alınmamışlardı.