Tunus'ta kamu binasına yanlışlıkla Türk bayrağı asan dört kişi gözaltına alındı

Ulusal demiryolu şirketinin genel merkezine Tunus bayrağı yerine Türkiye bayrağının çekilmesi öfkeye neden oldu.

Yerel basında yer alan haberlere göre Tunus'ta dört kişi, kamuya ait ulusal demiryolu şirketinin genel merkezine Tunus bayrağı yerine yanlışlıkla Türk bayrağı çektikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

Tunus Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Tunus Ulusal Demiryolu Şirketi (SNCFT) kamuoyuna "en içten özürlerini" sundu ve Çarşamba günü binasının üzerinde kısa bir süre dalgalanan bayrağı hızlı bir şekilde kaldırdı.

Hatayı kabul eden demiryolu şirketi, birkaç bayrak için toplu sipariş verdiklerini ve bayrakları teslim alan yetkililerin hatalarını ancak "bayrak göndere çekildiğinde" fark ettiklerini söyledi.

Bayrak kriziyle ilgili gözaltına alınan dört kişinin kimlikleri ve görevleri henüz açıklanmadı.

Tunus 6 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanırken Ulaştırma Bakanlığı "sorumluları araştırmak ve idari yaptırımlar uygulamak" üzere konuyla ilgili bir soruşturma başlattı.

Hem Tunus hem de Türk bayrakları kırmızı-beyaz renkte ve ay yıldızdan oluşuyor. Tunus'un bayrağında beyaz bir daire içinde kırmızı bir yıldız ve hilal bulunurken, Türkiye'nin yıldızı ve hilali de beyaz.

Tunus bayrağı 1835 yılında, Kuzey Afrika ülkesi hala Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıyken tasarlanmıştır. Türkler tarafından uzun süredir kullanılan ay yıldız ve hilal sembolleri, Türkiye ve İslamiyet ile yakından bağlantılı.

Mevcut Türk bayrağı 1844 yılında Osmanlılar tarafından kabul edilmiş ve 1936 yılında cumhuriyet dönemi Türkiyesi'nin bayrağı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Kays Said ve Tunus bayrağı

Bu, Tunus'taki mevcut yetkililerin bayrakla ilgili bir olaydan dolayı ilk kez rahatsız oluşu değil.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, bir yüzme yarışması sırasında Tunus bayrağının kapatılmasının ardından aralarında ulusal yüzme federasyonu başkanı ve Tunus anti-doping ajansı başkanının da bulunduğu dokuz kişi hakkında dava açılmış ve en az üç kişi tutuklanmıştı.

Bayrak, Dünya Anti-Doping Ajansı'nın (Wada) Dünya Anti-Doping Koduna uymadığı gerekçesiyle Tunus'taki yarışmalarda bayrağın sergilenmesini yasaklayan yaptırımlarına tepki olarak örtülmüştü.

Olaydan saatler sonra Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said havuzu ziyaret etti, bayrağı göndere çekti ve milli marşı söyledi. Bayrağın örtülmesini bir "saldırganlık eylemi" olarak nitelendiren Said, "Tunus buna müsamaha gösteremez." dedi.

Tunus cumhurbaşkanı 2019'da seçilmesi sonrasında 2021'de parlamentoyu feshett.

Geniş çaplı yetkileri elinde bulunduran ve çıakardığı kanun hükmünde kararnamelerle ülkeyi yöneten Tunus'un 'tek adamı' Kays Said'in hamleleri muhalif kesimlerce bir tür 'darbe' olarak nitelendiriliyor.

Geçtiğimiz yıl Uluslararası Af Örgütü, Said'in "iktidarı ele geçirmesinin" ardından Tunus'ta insan haklarının "saldırı altında" olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri