Tunus'ta 'tek adam' Kays Said yeniden aday

Tunus'ta Kays Said'in cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olacağı bildirildi.

2019'da seçildikten iki yıl sonra gerçekleştirdiği darbelerle yetkilerini artıran Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Cuma günü yaptığı açıklamada Ekim ayında yapılacak seçimlerde beş yıllık yeni bir dönem için aday olacağını duyurdu.

Temmuz 2021'de parlamentoyu askıya aldığından bu yana ülkeyi yayınladığı kararnamelerle yöneten Said, "ulusal kurtuluş savaşındaki mücadeleyi sürdürmek için 6 Ekim'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığımı resmen açıklıyorum" dedi.

Şu ana kadar seçimlerde adaylıklarını açıklayan birçok cumhurbaşkanı adayı ya hapiste ya da yargılanıyor.

Tunus medyasının bildirdiğine göre, sol muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Birliği'nin başkanı Lütfi Mraihi Cuma günü erken saatlerde sekiz ay hapis cezası aldı ve aday olması ömür boyu yasaklandı.

Saied'i sert bir dille eleştiren ve Özgür Anayasa Partisi'nin başkanı olan Abir Moussi geçen yılın Ekim ayından bu yana hapiste tutuluyor.

Şubat 2023'te "devlete karşı komplo kurmak" suçlamasıyla tutuklanan ana muhalefet partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Issam Chebbi ise Perşembe günü yarıştan çekildi.

Eski Sağlık Bakanı ve Nahda Hareketi liderlerinden Abdüllatif Mekki de geçen ay adaylığını geri çektiğini belirtse de halen hapiste tutuluyor.

Uluslararası Af Örgütü bu hafta Tunus yetkililerinin "siyasi muhalefete yönelik baskılarını artırdığını" vurguladı.

Tunus bir süredir ülkede muhaliflerine yönelik baskı siyasetiyle öne çıkan ve "tek adam rejimi" kurmakla suçlanan Kays Said tarafından yönetiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri