Yaklaşık bir yıl önce darbeyle iktidara gelen rejimle askeri işbirliğini güçlendirmek isteyen bir Türk heyeti Çarşamba günü Nijer'e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Nijer, Temmuz 2023 darbesiyle devrilen ve o tarihten bu yana tutuklu bulunan Devlet Başkanı Muhammed Bazum'dan bu yana askeri bir rejim tarafından yönetiliyor.
General Abdurrahman Tiani liderliğindeki cunta, Türkiye ve Rusya'ya yanaşmak için Fransa ve ABD gibi eski Batılı müttefiklerine sırtını döndü.
Tiani Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra ülkenin savunma ve enerji bakanları ile istihbarat başkanının da aralarında bulunduğu bir Türk heyetini kabul etti.
Fidan Niamey'de gazetecilere yaptığı açıklamada "Nijer ile Sahel'deki istikrarsızlığın ana kaynağı olan terörizmle mücadele kapsamında savunma sanayii ve istihbaratın geliştirilmesi için neler yapılabileceğini ele aldık" dedi.
"Afrika'da barış, güvenlik ve istikrar önceliklerimiz arasındadır."
Nijerya Başbakanı Ali Mahaman Lamine Zeine devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında "Türkiye ile özellikle savunma alanındaki işbirliğinin dinamizmini" memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Darbeden bu yana Niamey uluslararası ittifaklarını yeniden düzenledi ve bölgedeki cihat yanlısı gruplarla mücadele için topraklarında bulunan Fransız ve ABD askerlerini sınır dışı etti.
Almanya, askeri rejimle "güven" eksikliği nedeniyle Nijer ile askeri işbirliğini sona erdireceğini ve Batı Afrika ülkesindeki kalan askerlerini 31 Ağustos'a kadar çekeceğini açıkladı.
Fransa, Almanya, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri de Nijer cuntasına Bazum'u serbest bırakması çağrısında bulunarak çeşitli yardım programlarını askıya aldı.
Bu arada Türkiye'nin Bayraktar savaş uçakları, Nijer'in cuntalarla yönetilen iki müttefiki Mali ve Burkina Faso orduları tarafından da kullanılıyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar