Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Salı günü Kahire'de düzenlenecek olan Arap Ligi zirvesine katılarak, "Arap Baharı" sonrası dönemde gerilen ilişkilerin ardından Ankara'nın bölgesel komşularıyla ilişkilerini normalleştirmek için yıllardır sürdürdüğü çabaların sonucunu gösterecek.
Fidan'ın zirvedeki varlığı, bir Türk dışişleri bakanının en son Arap Birliği zirvesine katılmasının üzerinden 13 yıldan fazla bir süre geçmiş olması nedeniyle oldukça dikkat çekici.
2011 yılındaki "Arap Baharı" olayları sırasında Ankara ve bölgedeki bazı komşuları kendilerini karşıt taraflarda bulmuş, bu da Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Mısır gibi ülkelerle ilişkilerin bozulmasına yol açmıştı.
Arap Birliği yıllar boyunca Türkiye'nin bölgedeki rolünü, özellikle de Suriye, Libya ve Somali'deki askeri operasyonlarını sık sık kınadı.
İstihbarat şefi olarak Fidan 2020'de bir normalleşme politikası başlattı ve BAE, Mısır ve Suudi Arabistan ile bölgesel işbirliği ve ticaret gibi uzun vadeli karşılıklı faydalara dayalı diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmek için anlaşmalar yaptı.
Geçen yıl dışişleri bakanı olduktan sonra Fidan, geçen yıl örgüte yeniden tam üye olan Esed rejimi de dahil olmak üzere Arap ülkeleriyle ilişkileri düzeltme çabalarını sürdürdü.
Arap Birliği'nin zirve protokolleri hakkında bilgi sahibi bir kaynak tarafından yapılan açıklamada Esed rejimi de dahil olmak üzere tüm üye ülkelerin Türkiye'nin katılımına onay vermesi gerektiğini söyledi.
Son dönemde başarısızlıkla sonuçlanan normalleşme görüşmelerine rağmen Esed rejimi, Fidan'ın zirvede bulunmasını kabul etmiş görünüyor.
Fidan'ın zirveye katılımı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin geçen hafta ikili ilişkileri tamamen yeniden başlatmak amacıyla 12 yıl sonra Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaretin ardından gerçekleşti.
Kaynak, Kahire'nin Fidan'ın katılımını kolaylaştırmada kilit bir rol oynadığını, Dışişleri Bakanı'nın Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve Arap ülkelerinin büyükelçileriyle yaptığı görüşmeler gibi Türkiye'nin son diplomatik çabalarının da bu yönde olduğunu belirtti.
Sonuç olarak Arap Birliği, "Türkiye'nin Arap devletlerinin içişlerine müdahalesini" araştırmakla görevli komitesini feshetti ve zirve için önerilen ilgili tartışma konusunu da düşürdü.
Yıllar sonra ilk kez 22 üyeli birlik, zirve bildirisinde Türkiye'yi eleştirmedi.
Fidan'ın Salı günü zirvede bir açıklama yaparak Türk-Arap ilişkilerinin önemini vurgulaması ve İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı ile diğer bölgesel konuları ele alması bekleniyor.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye