Koronavirüs salgını bütün dünyada panik yaratırken, Deep Knowledge Group isimli konsorsiyumun hazırladığı kapsamlı analiz uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu.
Sivil toplum kuruluşları ile birlikte ticari işletme ve şirketlerin dahil olduğu ve yapay zeka, yatırım teknolojileri, finans teknolojileri ve ilaç sektörü alanında çalışmalarını sürdüren Deep Knowledge Group isimli oluşum farklı parametreler ve veriler aracılığıyla “koronavirüste en güvenli ülkeler” listesi hazırladı.
Hazırlanan risk haritasında Türkiye yeşil renkle, “Güvenli ülke” olarak gösterildi. Haritada özellikle Afrika kıtası ile Güney Amerika ülkelerinin risk altında olduğu görüldü.
6 farklı başlıkta değerlendirildi
3 Haziran 2020’de tamamlanan ve 130 farklı parametreye dayalı raporda 11.400 verinin tasniflendiği açıklanırken, “karantinanın verimliliği, takip ve müdahale, sağlık sisteminin hazırlılığı, bölgenin dayanıklılığı, acil duruma hazır olma ve hükümetin etkisi” 6 başlık altındaki detaylar ve veriler değerlendirildi.
Türkiye’nin yer aldığı ikinci kategoride Kuveyt, İzlanda, Bahreyn, Finlandiya, Lüksemburg, Katar, Liechtenstein, Polonya, Litvanya, Malezya, Letonya, Slovenya, Umman, Yunanistan, Estonya, Hırvatistan, İrlanda, Gürcistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yer aldı.
En güvenlisi İsviçre
Risk analizi ve değerlendirmesinin kapsamlı bir şekilde yapıldığı araştırmada İsviçre’nin ardından Almanya, İsrail, Singapur, Japonya, Avusturya, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore geliyor.
İncelenen ülkeler ve veriler arasında koronavirüs salgınına karşı en riskli 10 ülke ise Bahamalar, Laos, Kamboçya, Endonezya, Peru, Paraguay, Honduras, Cezayir, Fas, Brezilya ve Panama olarak kayıtlara geçti.
Deep Knowledge Group tarafından hazırlanan piramitte Türkiye ikinci katta yer aldı. Türkiye’nin yer aldığı alan, en güvenli ülkelerin altında konumlandı.
Sıralamada 37’nci sırada yer alan Türkiye’nin 556 kümülatif puan altığı belirtilirken, karantina uygulamasının etkisine 114 puan, hükümetin risk yönetiminde etkisine 126 puan, Covid-19’un takip sürecine 93 puan, ülkenin sağlık sisteminin Covid-19’a hazırlığına 63 puan, Türkiye’nin bulunduğu bölgenin Covid-19’a karşı dayanıklılığına 81 puan ve acil durumlara hazırlık kategorisine de 79 puan verildi.