Suriye'nin kuzeyinde Türkiye destekli muhalifler, Tahrir el Şam Heyeti'ni (HTŞ) tasfiye etmek üzere operasyon hazırlığında olduğu ileri sürüldü.
Suriye'den haber aktarımı yapan Syrian Observer'ın haberine göre, bölge muhalifler arası yeni bir iç çatışmaya hazırlanıyor.
HTŞ'nin bir süredir kendi içinde sorunlar yaşadığı belirtilen haberde, bu sorunların grubun gücünü sarstığı öne sürüldü.
Grubun sahada yaşanan siyasi ve askeri gelişmeleri takiben, Türkiye destekli muhalif güçlerin kontrolünde bulunan Afrin sınırına takviye yaptığı ve askeri güçlerini bu bölgede yoğunlaştırdığı dile getirildi.
HTŞ'nin, "ılımlı muhalifler" olarak anılan ve temelini "Ulusal Ordu"nun teşkil ettiği muhalif silahlı güçlerin kendisine karşı bir tasfiye girişimine başlamasından endişe ettiği öne sürüldü.
Syrian Observer, bu askeri manevraların, Suriye Geçiş Hükümeti Savunma Bakanı Salim İdris’in Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerine bir ziyaret gerçekleştirdiği sırada yaşandığına dikkat çekti.
İdris bu ziyaret kapsamında El Mutasım, Ceyş el İslam, Şam Cephesi, Sultan Murat Tugayı ve diğer muhalifler gruplarla görüşmüştü.
Haberde, Ulusal Ordu'nun önde gelen isimlerinden Mustafa Secari’nin Türkiye ve ABD’ye seslenerek, HTŞ’ye karşı muhalifleri destekleme ve askeri bir operasyon ile grubu ortadan kaldırma çağrısı yaptığı da vurgulandı.
Bir süredir, HTŞ'nin bölgede siyasi bir uzlaşıya karşı olduğu gerekçesiyle askeri bir operasyonla tasfiye edileceği ve İdlib'de geçiş sürecinin başlayacağı yorumları yapılıyordu.
Daha önce İdlib'de geleceğe dair ihtimalleri değerlendiren analizlerde, HTŞ'nin tasfiyesinin gündemde olduğu belirtiliyordu:
"En çok dillendirilen senaryo Tahriru’ş Şam’ın dağıtılması, Ulusal Ordu’nun teşkili ve Rusya ile Türkiye aracılığında rejimle uzlaşı sürecinin başlatılması, diğer cihat yanlılarının tasfiyesi ve yabancı savaşçılar meselesinin düzenlenmesi. Bu doğrultuda kuzey Suriye’nin resmi yahut de facto bir hüviyet kazanması, ülkede yeni bir yönetim sürecine gidilmesi, yeni anayasanın yazılması ve siyasi partilerin teşkiliyle ileriye yönelik bir perspektif sağlanması bekleniyor. Ülkenin tamamını ele geçirmiş, siyasi ve askeri gücünü pekiştirmiş, dünyadan gelen tepkileri bertaraf ederek meşruiyetini yeniden kazanmış Esed rejiminin, muhaliflere böyle bir hakkı tanıyıp tanımayacağı ise şüpheli. Yine de en çok dile getirilen uzlaşı senaryosunun temel esasları bu şekilde.
(...)
Özellikle muhalifler arasında konuşulan bir diğer ihtimal, Tahriru’ş Şam, yabancı savaşçılar, Hurras ed Din gibi cihat yanlılarının tasfiyesi için ulusal kanattaki muhaliflerin harekete geçmesi. Şu an Rusya ve Türkiye öncülüğündeki uzlaşı girişimlerinin önünde duran tek engel olarak bu cihat yanlısı gruplar gösteriliyor. Bu doğrultuda, söz konusu grupların tasfiyesi için diğer muhaliflerin harekete geçmesiyle siyasi bir çözüm mümkün olabilir.
Diğer muhaliflerin cihat yanlısı güçleri askeri olarak mağlup edebilecek bir gücü olup olmadığı tartışma konusu. Bu amaçla Türkiye ve Rusya’nın, uzlaşının mümkün olması adına Tahriru’ş Şam’ın tasfiyesi için muhaliflere askeri destek vermesi de muhtemel.
Olası bir iç çatışma sonunda Tahriru’ş Şam’ın, yabancı savaşçıların ve diğer cihat yanlılarının tasfiyesi mümkün olursa, sahadaki diğer muhalif gruplarla rejim arasında uzlaşının gerçekleşmesinin önünde bir engel kalmayacak."
Kaynak: Mepa News