Türkiye-Esed rejimi normalleşmesinde süreç nasıl işleyecek?

Dışişleri kaynakları, Esed rejimi ile normalleşme sürecinde izlenecek adımları açıkladı.

Türkiye ile Esed rejimi arasındaki normalleşme süreci devam ediyor.

Son olarak rejim lideri Beşar Esed'in "ön koşullardan vazgeçildiğine" dair açıklaması sonrası, normalleşme süreci yeniden gündeme gelmiş durumda.

TRT Haber'in aktardığına göre, Türk Dışişleri kaynakları "Suriye'de 'ihtilafın' başladığı Mart 2011 öncesinde ikili ilişkilerin birçok alanda geliştirildiğini" belirtti. TRT Haber'in aktardığına göre Dışişleri kaynaklarına göre "normalleşme süreci" için gereken adımlar şu şekilde:

"- Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve birliğini muhafaza etmek üzere terör unsurlarından arındırılması.

- Suriye’nin kendi halkıyla, kendi halkının meşru talep ve beklentileri temelinde 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gerçek bir ulusal uzlaşı sağlaması.

- Bununla bağlantılı olarak güvenli ve onurlu geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması.

- İnsani yardımların kesintisiz şekilde sürmesinden geçmektedir."

Habere göre "bu anlayışların hakim kılınması ile Suriye'nin ve bölge ülkelerin güvenliğine katkı sağlayabilecek adımların önü açılacak." Normalleşme sürecini, istihbarat birimlerinin başkan yardımcılarının ve ardından başkanlarının görüşmesi başlatacak.

Koşulların oluşması halinde müzakereler bakanlar düzeyine çıkacak. Eğer taraflar anlaşırsa liderler seviyesinde görüşme gerçekleştirilmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri