Bir Türk diplomatik kaynak, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Brezilya'daki G20 toplantısında yaptığı görüşmelerde uluslararası toplumu Gazze'de acil ateşkes ve iki devletli çözüm için daha aktif bir rol almaya çağırdığını söyledi.
Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'i sert bir dille eleştiren ve Dünya Mahkemesi'nde soykırım suçundan yargılanması için yapılan girişimleri destekleyen Türkiye, defalarca ateşkes çağrısında bulunmuştu.
NATO üyesi Türkiye, Batılı müttefiklerinin ve bazı Körfez ülkelerinin aksine, Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyor.
Kaynağın verdiği bilgiye göre Fidan Çarşamba günü Rio de Janeiro'da düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları toplantısında Gazze'deki "vahşetin" durdurulması gerektiğini söyledi ve ABD, Almanya ve Mısır'dan mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde acil bir ateşkes sağlanması ve bölgeye daha fazla yardım ulaştırılması için atılabilecek adımları ele aldı.
Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasındaki görüşmelerde "mümkün olan en kısa sürede tam bir ateşkes sağlanması için atılabilecek adımlar ele alındı" diyen kaynak, Fidan'ın Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile de çatışmaların durdurulmasına yönelik "somut adımları" görüştüğünü söyledi.
Yardımcılarından birine göre Fidan G20 toplantısındaki bir oturumda yaptığı konuşmada "BM Güvenlik Konseyi'nden bir kez daha ateşkes kararı çıkmaması reformun şart olduğunu göstermiştir" diyerek ABD'nin 15 üyeli konseyde ateşkes çağrısını üçüncü kez veto etmesine atıfta bulundu.
Ankara, uzun süredir BM Güvenlik Konseyi'nin daha kapsayıcı ve dünyayı temsil edecek şekilde reforme edilmesi gerektiğini söylüyor.
Fidan, Brezilya Devlet Başkanı Lula'nın (Luiz Inacio Lula da Silva) gösterdiği duruş takdire şayan," diyerek Lula'nın Gazze'deki savaşı İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Nazi soykırımına benzettiği ve diplomatik bir tartışmaya neden olan yorumlarına atıfta bulundu.
Kaynak: Mepa News, Reuters