Yunanistan sahil güvenliği Pazartesi günü Milli Savunma Bakanlığı'nın Midilli adasındaki göçmenleri Türk topraklarına geri ittiği yönündeki suçlamalarını reddetti.
Daha önce Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya platformu X'e Yunan sahil güvenlik operasyonunu gösteren bir video kaydı paylaşmış ve bir Yunan gemisinin göçmenleri taşıyan bir botu Midilli adasının kuzeyinden Türk karasularına doğru ittiğini eklemişti.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Sahil Güvenlik Komutanlığımız derhal bilgilendirilmiş ve söz konusu göçmenler bölgeye intikal eden Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarılmıştır" denildi.
Üst düzey bir Yunan sahil güvenlik yetkilisi ise bu açıklamaya karşılık, "Bu hiçbir şekilde bir geri itme değil, Yunan karasularına yasadışı girişin tespiti ve önlenmesidir.” ifadelerini kullandı.
Orta Doğu, Asya ve Afrika'dan gelen mülteci ve göçmenlerin Avrupa Birliği'ne giriş kapılarından biri olan Yunanistan, insani yardım örgütleri tarafından "geri itme" olarak da bilinen ve yasadışı bir uygulama olan deniz ve kara sınırlarından göçmenleri zorla çıkarmasıyla biliniyor.
NATO müttefikleri olan Yunanistan ve Türkiye, kıta sahanlıklarının nerede başlayıp nerede bittiği, enerji kaynakları, Ege Denizi üzerindeki uçuşlar ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs adası gibi konularda uzun süredir anlaşmazlık içindeler.
Son yaşanan hadise, Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümünden iki gün sonra meydana geldi.
Kıbrıslı Rumlar adanın bir federasyon olarak yeniden birleşmesini talep ederken Kıbrıslı Türklerin ise iki devletli bir çözümden yana olduğu ifade ediliyor.
Bu durum her iki ülke için de hassas bir konu olmaya devam ederken, Ankara'nın Avrupa Birliği'ne katılma hedeflerini boşa çıkarıyor ve çakışan hak talepleri nedeniyle Doğu Akdeniz'deki enerji potansiyelini engelliyor.
İki komşu 2023 yılında ilişkilerini yenilemeyi kabul ederek yeni bir yakınlaşma dönemini başlatacak bir yol haritası belirlemişti.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar