Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayla, "İsrail'in işgâl altında tuttuğu Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerde 560 yeni konut inşasına onay vermesi" kınandı.
"Yasa dışı yerleşim faaliyetlerini kınayan ve bu faaliyetlerin iki devletli çözüm zeminini tahrip ettiğini kayıt altına alan 2334 sayılı ve 23 Aralık 2016 tarihli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına rağmen, İsrail'in söz konusu siyasetini sürdürmesi, bu ülkenin uluslararası hukuku ve uluslararası toplumu hiçe sayan tutumunun yeni bir göstergesidir."
İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi İnşaat ve Planlama Komitesi, Pazar günü Doğu Kudüs'te yeni konutların inşasına onay vermişti. Komite Başkanı Meir Turgeman açıklamasında, bu onayın daha önce gerçekleştirileceğini ancak siyasi nedenlerle ABD Başkanı Donald Trump'ın görevine başlamasına kadar ertelendiğini belirtmişti. Belediyenin Kudüs'te 11 bin konut inşasına daha onay vereceğini ifade etmişti. Turgeman daha önce, Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin Doğu Kudüs'te yeni Yahudi yerleşim birimleri inşasının önünü açacağını kaydetmişti.
Zira ABD Başkanı Donald Trump seçim kampanyalarında, "İsrail'in Filistin topraklarında inşa ettiği Yahudi yerleşim birimlerinin, barış görüşmelerine engel teşkil etmediğini" savunmuştu.
"Engelleri ortadan kaldıracağım"
İsrail Kanal 2 televizyonunda yer alan habere göre de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimleri inşa politikasına yönelik engelleri ortadan kaldıracağını söylemişti.
Binyamin Netanyahu, gelecek dönemin "ilelebet sürecek yerleşim birimlerini inşa çalışmalarına sahne olacağını" ifade etmişti.
Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail işgâli altında. Doğu Kudüs'te 200 bini, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci var. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.
Kaynak: Al Jazeera, AA