Bakan Dönmez, TRT Haber'e verdiği söyleşide, önümüzdeki aylarda Rusya'yla yapılan enerji ticaretinde yerel para birimleriyle yapılan ödeme payının artacağını söyledi.
Dönmez, "Rusya ile bizim tabi ticaretimiz çok yönlü olarak devam ediyor. Enerji en büyük kalemlerden birisi şüphesiz. Turizm var, gıda var, diğer emtia fiyatları var. Öteden beri de neredeyse yaklaşık 5-6 yıldır her iki lider de milli paralarla ticaretin önünü açma yönünde niyetlerini ifade etmişlerdi. Gelinen bu noktada aslında süreci biraz daha hızlandırmış oldu. Son görüşmelerimizde bir mutabakat söz konusu. Bununla alakalı olarak tabi teknik bir takım çalışmaların da tamamlanması gerekiyor. Kısmen Ruble üzerinden ticaret başladı. Bunu önümüzdeki aylarda biraz daha yoğun bir şekilde göreceğiz. Her iki tarafta da bu konuda bir görüş birliği söz konusu. Tabi bu milli paralarla oluyor olması ülkelerin diğer yabancı dövizlere, para biriminden olan ihtiyaçları da azaltmış olacak" dedi.
Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan Rusya, para birimini güçlendirmek için kendisinden enerji satın alan ülkelerden ödemeleri ruble olarak yapmalarını talep ediyor.
Uluslararası enerji anlaşmalarının büyük çoğunluğu ABD Doları ya da Euro cinsi üzerinden yapılıyor.
Türkiye de lira kullanarak ticareti güçlendirmeye çalışıyor.
Ankara ve Moskova, doğalgaz alırken ödemelerin ruble cinsinden yapılması konusunda Eylül ayında anlaşmıştı.
Bakan Dönmez, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Türkiye'de bir doğalgaz merkezi oluşturulması teklifine ilişkin bir soruya, "Bununla alakalı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yıl sonuna kadar önce kendi yol haritamızı çıkaracağız" dedi.
Dönmez ayrıca, "Muhtemelen de belki Ocak-Şubat gibi de bir uluslararası gaz konferansı düzenlemek suretiyle hem kaynak ülkelerini hem de talep, kullanıcı ülkeleri bir araya getirmek suretiyle bu pazarın işletilmesi için gerekli olan görüş ve fikirleri alacağız. Sonrasında da zaten hızlıca bunu devreye koyacağı" şeklinde konuştu.
Rusya Cumhurbaşkanı Putin, geçen ay, Baltık Denizi'ndeki Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarının patlamalar nedeniyle zarar görmesinden sonra bu hatta alternatif olarak Türkiye'nin bir doğalgaz merkezi haline getirilmesi önerisinde bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu fikre katıldığını belirtmişti.
Ukrayna savaşı öncesinde doğalgaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan karşılayan Avrupa Birliği ise Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.
Kaynak: Amerika'nın Sesi