Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin altı yıllık bir aradan sonra yeniden normale dönmesi için mutabakata varıldı. İki ülkenin heyetleri mutabakatın son ayrıntıları üzerindeki çalışmaları tamamlamak üzere Roma'da bir araya geldiler. Aralık ayındaki ilk temaslar sırasında tartışmalı konularla ilgili görüş ayrılıklarının giderildiği açıklanmıştı. İsrail heyetinden yapılan açıklamada, Mavi Marmara gemisinde İsrail askerleri tarafından öldürülen Türklerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeneceği belirtildi. Mutabakatta, iki devletin büyükelçi teatisinde bulunmaları da öngörülüyor.
İki ülke arasında varılan mutabakat çerçevesinde, Türkiye'nin Gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacağı ve altyapı yatırımlarını gerçekleştireceği, bu doğrultuda Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edileceği ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin de en kısa zamanda hizmete alınacağı ifade edildi.
'Abluka kalksın' şartından vazgeçildi
İsrail medyasında yer alan haberlerde Türkiye'nin, on yıldır devam eden Gazze ablukasının kaldırılması şeklindeki talebinden vazgeçtiği belirtildi. Karşılığında İsrail'in eski müttefikinin Aşdod limanı üzerinden Filistinlilere insani yardım malzemesi göndermesini mümkün kılacağı kaydedildi.
'İstihbarat şefleri görüştü'
Cumartesi günü İsrailli Haaretz ve Şalom gazeteleri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile İsrail'in milli istihbarat örgütü Mossad'ın şefi Yossef Cohen ile anlaşmanın detayları üzerine görüştüğünü, Türkiye-Hamas ilişkileri üzerinde uzlaşmaya vardığını yazdı.
Erdoğan, Halid Meşal ile görüştü
Mutabakata varılmasına bir gün kala Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ardından Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü.