Türkiye'de Hz. Muhammed'e hakaret ifade özgürlüğü sayıldı

Anayasa Mahkemesi'nin "ifade özgürlüğünün ihlali" kararının ardından, Hz. Muhammed'e hakaret içerikli haberin erişim engeli kaldırıldı.

Türkiye'de mahkemeler, Hz. Muhammed'e hakaret içerikli haberleri "ifade özgürlüğü" kapsamında saydı.

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar kapsamında, hakaret içerikli haberlere getirilen erişim engeli kaldırıldı.

Süreç nasıl işledi?

Süreç ilk olarak 2015 yılında Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin, Hz. Muhammed'e hakaret içerikli çizimler barındıran Charlie Hebdo dergisi kapağına erişim engeli getirmesiyle başladı. Mahkeme T24, BirGün, İnternethaber gibi sitelerde yer alan kapağa erişim engeli getirdi.

Bunun üzerine sendika.org, 14 Ocak 2015 tarihinde Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'e, İslam'a ve Müslümanlara yönelik çok sayıda hakaret içeren tasvirlerin bulunduğu ilgili sayısının tamamını Türkçe olarak yayınladı.

Kısa bir süre sonra Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği, 27 Şubat 2015 tarihli ve 2015/191 sayılı kararıyla, içeriği erişime engelledi.

Erişimin engellenmesi kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Anayasa Mahkemesi kısa bir süre önce, erişimin engellenmesi kararının "ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine" karar verdi.

İfade Özgürlüğü Derneği'nin aktardığı bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği'nin 20 Şubat 2024 tarihli ve 2024/573 sayılı kararıyla, 27 Şubat 2015’te erişime engellenen haberin erişim engeli kaldırıldı.

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri