Türkiye'nin AB'ye karşı ilk hamlesi: Geri kabul anlaşması iptal edilecek

Erdoğan’ın AP'nin oylamasına tepki göstererek, “Daha ileri giderseniz, bu sınır kapıları açılır” demesi, Ankara'yı harekete geçirdi.

Habertürk'ün haberine göre, Ankara konuyla ilgili atılacak adımlara yönelik bir yol haritası hazırlığı yapıyor. Kaynaklar, AB müzakere sürecinin Türkiye için hâlâ çok önemli olduğunu belirterek, “Al-ver” ilişkisi yerine “Hep ver” ilişkisinin Türkiye’nin kabul edebileceği bir müzakere anlayışı olmadığını ifade ediyor.

ANLAŞMA UYGULANMADAN RAFA KALKACAK

Türkiye’nin AB’ye karşı uygulayabileceği ilk adımın, Türkiye- AB geri kabul anlaşmasının uygulanması için Bakanlar Kurulu kararını çıkarmamak olabileceği konuşuluyor. Böylece anlaşma uygulanmaya başlanmadan rafa kaldırılacak.

BAKANLAR KURULU KARARI BEKLETİLİYORDU

Bu anlaşmanın üçüncü ülke vatandaşları için uyguanmasının 1 Haziran’da yürürlüğe girmesi için yasal düzenleme, 20 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Ancak bu anlaşmanın uygulanması için gerekli olan Bakanlar Kurulu kararı o tarihten beri bekletiliyordu. AB ile vize serbestisi diyaloğu tamamlandığında, bu anlaşma eşzamanlı olarak yürürlüğe girecekti.

AB'DEN ALINAN SIĞINMACILARIN RAPORU ARALIK'TA

Öte yandan AB, sığınmacı anlaşmasıyla ilgili 4’üncü raporunu aralık başında açıklayacak. Raporda, Türkiye’nin ne kadar sığınmacıyı AB’den aldığı, 1’e 1 anlaşması çerçevesinde ne kadar sığınmacının AB’ye gönderileceği gibi konular yer alacak. Kaynaklar, 18 Mart anlaşmasının şu ana kadar Türkiye boyutunun çok başarılı şekilde yürütüldüğüne vurgu yaparak, “Türkiye’nin çalışmalarını herkes büyük takdirle karşılıyor. Ancak sınırların kontrolsüzce açılması durumunda Türkiye’nin her zaman övündüğü insani krizlere yönelik bakış sorgulanır” diyor.

Geri kabul anlaşması nedir?

Geri Kabul anlaşması gereği kaçak yollardan Avrupa'ya giden mülteciler, Türkiye'ye iade ediliyor. Türkiye ise gelen sayı kadar Avrupa'ya mülteci gönderiyor. 

Yasa dışı yollardan Avrupa'ya giden ve yakalanan mültecilerin iadesini içeren bir anlaşma. Türkiye yıllardır bir çok ülkeyle bu anlaşmayı uyguluyordu, 2013'te AB ile vize muafiyeti konusunda da geri kabul anlaşması prensip olarak kabul edilmişti.

AB'nin mülteci krizini çözmek için Türkiye ile yaptığı anlaşmada 3 madde vardı, biri mültecilere para yardımı, diğeri Türkiye'ye yönelik yeni fasılların açılması üçüncüsü ise Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde vizeden muaf tutulması. Vize muafiyetinin karşılığı da geri kabul anlaşması oluyor. Aslında bu 2013'te prensipte kabul edilen anlaşmanın devamıydı.

AB ile yapılan ilk zirvede geri kabul, Suriyelilerin iadesini içermiyordu. Tunus, Cezayir, Afganistan gibi ülkelerden Avrupa'ya gidenlerin iadesi söz konusuydu. Geçen Mart ayındaki zirvede buna Suriyeliler de eklendi.

Türkiye, Suriyeli mültecileri iade alıyor. Ancak bunun şartları var, kaçak yollardan gidenler geri alınıyor. Bununla da kalmıyor, geri alınan bir mülteciye karşılık, yasal göç başvurusu olan bir mülteci Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Anlaşmada amaç yasa dışı göçün önüne geçmek ve Avrupa'ya mülteci akışını yasal yollarla sınırlandırmak. O yüzden kaçak olan gönderiliyor, onun yerine yasal olarak gidebilecek bir mülteci veriliyor. Bu sayede göç akınındaki düzensizliğin giderilmesi amaçlanıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri