Türkiye'nin Afrika'da nüfuz sahibi olma çabaları sürüyor

Türkiye, Afrika'da nüfuz sahibi olabilmek için Fransa, Rusya ve Çin gibi büyük güçlerle rekabet ediyor.

Fotoğraf: Dışişleri Bakanı Hakan FidanEtiyopyalı mevkidaşı Taye Atske Selassie ve Somalili mevkidaşı Ahmed Muallim Fiqi ile birlikte (13 Ağustos 2024)

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Hakan Fidan'ın Türkiye-Afrika Bakanlar Toplantısı'na katılmak ve Ankara ile kıta arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini görüşmek üzere önümüzdeki hafta Cibuti'ye gideceğini söyledi.

NATO üyesi Türkiye son yıllarda Afrika'daki varlığını ve etkisini artırarak ticaretini yaklaşık sekiz katına çıkardı, bazı ülkelere diplomatik ve askeri destek verdi ve çeşitli alanlarda anlaşmalar imzaladı.

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililer, Cibuti'deki toplantıda 2021 yılında düzenlenen bir önceki konferansın değerlendirileceğini ve işbirliğini derinleştirmeye yönelik olası adımların ele alınacağını söyledi.

Yetkililer, toplantının 2-3 Kasım tarihlerinde yapılacağını ve 14 Afrika ülkesinden temsilcilerin yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da katılacağını sözlerine ekledi.

Toplantı, Etiyopya'nın Somaliland'dan bir kıyı şeridi kiralamayı kabul ettiği bir anlaşma nedeniyle Somali ve Etiyopya arasındaki anlaşmazlığı çözmek için Türkiye'nin arabuluculuk çabalarının ortasında gerçekleşiyor.

Yetkililer, taraflar arasındaki güven eksikliği nedeniyle arabuluculuğun zor olduğunu ancak Ankara'nın önümüzdeki günlerde iyi haberler almayı umduğunu söyledi.

Türkiye, Temmuz ayında Batı Afrika ülkesi Nijer ile petrol ve gaz alanında imzaladığı benzer bir işbirliği anlaşmasının ardından Salı günü de aynı ülkeyle madencilik alanında bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Anlaşma hakkında bilgi veren yetkililer, Türkiye'nin Maden Tetkik ve Arama Kurumu'nun Nijer'de Nijer güvenlik güçleri tarafından korunan üç altın madeni sahası bulunduğunu ve yıl sonuna kadar burada üretime başlamayı planladığını söyledi.

Türkiye, Afrika'da nüfuz sahibi olabilmek için Fransa, Rusya ve Çin gibi büyük güçlerle rekabet ediyor, çeşitli ülkelerle ortaklıklar kuruyor ve Somali, Etiyopya ve diğerlerine silahlı insansız hava araçları sağlıyor.

Türk yetkililer, Türkiye'nin sağladığı savunma teçhizatı ve askeri eğitimin "ulusal yetenekleri güçlendirmeyi ve terörle mücadeleyi desteklemeyi amaçladığını" söyledi.

Burkina Faso'nun Türk insansız hava araçlarını kullanarak ülkedeki kontrol seviyelerini yüzde 65'e yani iki katına çıkardığını belirten bir yetkili, “Türk insansız hava araçlarını satın alan ülkeler, ülkelerindeki kara kontrolünü arttırdı” dedi.

Salı günü Mali'deki Tuaregler bir Türkiye'nin tedarik ettiği Bayraktar TB2 insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda 8 sivilin öldüğünü ve 20'sinin de yaralandığını açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri