ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi talebiyle gönderilen belgelerin gelmeye devam ettiğini ancak şimdiye kadar inceledikleri belgelerin "resmi iade talebi olarak sayılamayacağını ifade etti. Toner, "Belgeler art arda geliyor. Hepsini inceliyoruz fakat henüz bir karara varılmadı" dedi.
Toner, 19 Temmuz'da yaptığı açıklamada da aynı ifadeleri kullanmıştı.
ABD Adalet Bakanlığı'nın incelediği belgelerde Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için gereken koşulların doğup doğmadığına bakılıyor. 1999'dan beri ABD'nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Gülen hakkında, "15 Temmuz darbe girişiminin talimatlarını verme" suçlamasıyla tutuklama istemiyle yakalama kararı çıkarıldı.
85 kutu belge
Reuters, Türkiye'nin Gülen'in iadesi için 85 kutu belge sunduğunu, New York'taki MHP Erzurum milletvekili Kamil Aydın'a dayandırarak bildirdi.
ABD'nin günlük gazetelerinden Washington Post da 85 kutu belge gönderildiğini belirterek, Gülen örgütünün ülke genelinde 160 civarında okul yönettiğini ve çok sayıda Amerikalı politikacıya bağışlar yaptıklarını yazdı.
Politikacılara yapılan bağışlarda usulsüzlük sorunları olduğuna değinilen haberde, örgütün şeffaf bir yapılanması bulunmadığı ve bağışlara ilişkin belirsizlikler olduğu aktarıldı.
Haberde örgütün çok sayıda ABD Kogresi üyesini Türkiye'ye götürerek tatil imkanları sunduğu ve 2007 yılından bu yana ABD'den Türkiye'ye giden 289 heyete sponsorluk ettiği bilgisi de paylaşıldı.